Producatorul Clujana merge pe pierdere
Clujana, producatorul de incaltaminte brand al județului Cluj, societate aflata in subordinea Consiliului Județean Cluj, inregistreaza, la capatul primului semestru a acestui an, pierderi de 3,7 milioane de lei, o suma foarte mare avand in vedere vulnerabilitatea economica a societații.
„La finele lunii iunie 2017, Clujana avea datorii de 13,91 milioane lei, din care 4,9 milioane lei la bugetul de stat si 6,95 milioane lei la bugetul asigurarilor sociale.
„In ceea ce priveste obligatiile fiscale catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in cuantum de 9,266 milioane lei, la care se adauga 1,535 milioane lei dobanzi si penalitati stabilite prin decizia de esalonare din 2 martie 2017 emisa de catre ANAF, privind obligatiile fiscale exigibile in sold la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, s-au respectat pana in mai 2017”, precizeaza reprezentantii companiei.
Potrivit unui raport al administratorilor Clujana, eșalonarea convenita cu ANAF-ul clujean a fost pierduta, fapt care obliga societatea Clujana – ce a mai ramas din colosul economic cu acelasi nume de dinainte de revolutie – la plata integrala a datoriilor adunate la Fisc.
„Pierderea esalonarii s-a datorat cresterii semnificative a ratelor din esalonarea obligatiilor fiscale si cresterii costurilor salariale ca urmare a cresterii salariului minim pe economie. Majoritatea activelor societatii Clujana fiind in garantie la ANAF, prin pierderea esalonarii consideram ca patrimoniul societatii este pus in pericol. In vederea protejarii patrimoniului si a redresarii situatiei financiare, conducerea societatii a inceput demersul pentru propunerea unui proiect de concordat preventiv, cu respectarea prevederilor legale”, se mentioneaza in raportul administratorilor de la Clujana.
Actionarul principal al Clujana este Consiliul Judetean Cluj, care detine 93,4412 % din actiuni. Fondata in 1911, Clujana a fost cea mai mare fabrica de pielarie si incaltaminte din tara, cu peste 11.000 de angajati si milioane de perechi de pantofi pentru piata romaneasca si export. Dupa ’89 a fost inchisa cinci ani si redeschisa in 2004. Acum are cateva zeci de angajati si incearca sa supravietuiasca.
‘Dupa ’89 a fost inchisa cinci ani si redeschisa in 2004.’
Nu vreau sa fiu rautacios dar din 89 pana in 2004 nu sunt chiar 5 ani…
Nu e vorba ca in 89 s-a inchis, ci in perioada care incepe cu 89, sau, cu alte cuvinte, „dupa revolutie”. In aceasta perioada istorica, contemporana, fabrica a fost inchisa 5 ani, interval finalizat in 2004, deci inchiderea a survenit in 1999, moment care se incadreaza in perioada de „dupa revolutie”.