Proiectul Romania Inteligenta a ajuns la debut

Trei structuri asociative din Transilvania, care includ intre membri peste 200 de agenti economici, universitati si institutii din domeniile IT, industria mobilei si agro, au dat luni la Cluj-Napoca startul unui proiect de generare de politici publice alternative.

Peste 200 de firme, universitati si institutii din industriile IT, mobilier si agro-alimentar vor colabora pentru a propune schimbari ale legislatiei, care sa le ajute sa devina mai performante. Initiativa apartine organizatiilor umbrela Cluster Mobilier Transilvan, iTech Cluster by Aries Transilvania si Agro Transilvania Cluster, care isi reunesc energiile pentru a realiza proiectul „8 x S3 = Romania Inteligenta”.

De 5 ani reprezentam interesele celor din clusterele noastre si, de cele mai multe ori, se intampla sa reactionam la politici deja existente, insa prin acest proiect ne dorim sa contribuim la crearea de strategii si la impunerea lor ca politici publice. Romania se afla acum pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste investitiile publice facute in cercetare si inovare, ceea ce inseamna ca singura sansa pentru inovare sta in mediul privat”, puncteaza Bianca Muntean, manager iTech Cluster by Aries Transilvania.

Activitatile initiale din proiectul Romania Inteligenta

In urmatoarele luni, proiectul va insemna intalniri la mese rotunde, vizite de lucru, seminarii si dezbateri, prin care sa fie stimulati cei peste 200 de membri ai clusterelor, precum si alti parteneri sociali, sa faca o lista cu nevoi specifice pe care le-ar putea rezolva o legislatie noua. Fiecare cluster va avea sprijinul a cate doi experti – unul in planificare strategica si altul in politici publice – cu ajutorul carora nevoile specifice ale companiilor sa fie formulate in propuneri alternative la politicile publice initiate de Guvern.

Avem mai multe proiecte comune la nivelul clusterelor (in zona noastra am format si Consortiul Clusterelor din Transilvania de Nord) si ne-am dat seama ca membrii nostri – din industria mobilierului, IT si agro, au probleme si provocari comune, cum ar fi criza majora a fortei de munca. Vrem sa identificam, prin proiectul „Romania Inteligenta”, nu doar care sunt cele mai mari probleme, ci ne propunem sa aflam pe ce directie am avea cele mai mari sanse sa reusim implementarea unei politici publice alternative, cu sorti de izbanda”, explica Felix Arion, manager Agro Transilvania Cluster.

In noiembrie sunt programate consultari cu membrii ai clusterelor din Cluj-Napoca, Oradea si Baia-Mare. In paralel se va realiza un instrument de monitorizare a mediului economic, care sa masoare cat/daca politicile publice deja existente ajuta firmele sa fie competitive. Intre indicatorii folositi pentru aceasta monitorizare vor fi evolutia cifrei de afaceri, a profitului si capacitatea de atragere a fortei de munca calificate. In plus, pentru a contura o imagine cat mai realista a mediului economic din regiunea de Nord-Vest si pentru a evalua si activitatea clusterelor, proiectul „Romania Inteligenta” va include o analiza comparativa intre performanta pe care o au companiile afiliate unui cluster si cele care isi desfasoara activitatea singure, fara niciun sprijin din partea unei asociatii umbrela.

Cum va functiona Romania Inteligenta

Prin castigarea proiectului „8 X S3 = Romania Inteligenta”, co-finantat prin Programul Operational Capacitate Administrativa – Axa prioritara Administratie publica si sistem judiciar eficiente, cele trei clustere transilvanene au atras resursele necesare pentru a reusi sa organizeze in mod regulat si consecvent intalniri de consultare cu membrii lor, precum si pentru a putea accesa sprijinul expertilor in elaborarea de politici publice alternative. In functie de prioritatile pentru imbunatatirea mediului economic ce vor fi identificate in timpul consultarilor, proiectul „Romania Inteligenta” va initia si dialogul cu parteneri institutionali de la nivel central.

Partenerul institutional pentru politicile publice alternative pe care le vom promova va fi ales astfel incat sa fie relevant pentru propunerea legislativa pe care o vom face. Ar putea fi Ministerul Economiei, Ministerul Finantelor Publice sau poate va fi Ministerul Cercetarii si Inovarii”, explica Ciprian Morcan, manager Cluster Mobilier Transilvan. La nivel regional, proiectul „Romania Inteligenta” se va realiza cu implicarea Agentiei de Dezvoltare Nord-Vest, partener traditional al clusterelor transilvanene.

Proiectul „Romania Inteligenta” se va desfasura pana in ianuarie 2020, iar in partea a doua activitatile sale se vor extinde prin consultari la nivelul intregii tarii. Propunerea de politica publica initiata in zona de Nord Vest va fi supusa unor dezbateri in toate celelalte regiuni ale tarii, cu scopul de a-i verifica viabilitatea si relevanta. Aceste consultari la nivel national au fost gandite pentru a creste sansele ca propunerea de politica publica din partea clusterelor transilvanene sa devina o prioritate pe agenda sociala si sa fie adoptata in parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *