Pseudo-concurs cu dedicatie la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Un “concurs” aranjat este in derulare in aceste zile la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, conditiile de inscriere fiind evident facute cu dedicatie.

Concursul cu dedicatie de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei este in favoarea lui Tiberiu Farcas, autor al blogului Clujul Cultural si destul de cunoscut ca si consumator de bani publici pentru un fel de chef dansant pretentios intitulat festival. Nu cunoastem la initiativa cui s-au decupat conditiile de inscriere, insa cel care a semnat decizia de declansare a ocuparii unui post de muzeograf este amicul lui Farcas, Tudor Salagean, directorul muzeului.

Ce este ciudat in acest “concurs” pentru ocuparea postului contractual vacant de muzeograf gradul I in cadrul Serviciului Marketing, Comunicare, Proiecte (vom vedea in curand cand s-a infiintat un atare serviciu), e ca exista o mare diferenta intre studiile necesare si experienta in munca care se cer.

Studii versus vechime

Astfel, s-au impus studii superioare in domeniile etnologie, etnografie, antropologie. Daca la un muzeu etnografic, studiile de etnologie sau etnografie sunt firesti, cerinta studiilor de “antropologie” este una absurda. Singurul loc unde se preda ceva similar este Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative care cuprinde in curricula “Antropologie, dezvoltare comunitara si regionala”, adica ceva cu totul diferit de “etnologie” sau “etnografie”.

In acelasi timp, vechimea in specialitate – conditie intotdeauna prezenta la angajarile pe posturi bugetare – nu este ceruta, fiind impusa in schimb “vechime totala in munca” de 7 ani, o cerinta absurda, fiindca cei 7 ani pot fi facuti inclusiv, de exemplu, ca muncitor necalificat. Dar conditia asta ridicola poate fi pusa pentru a exista un pretext pentru angajare din prima ca muzeograf I, in locul unei gradatii inferioare (de urmarit si acest aspect). Totodata, fara nici un fel de legatura cu studiile in domeniile etnologie, etnografie, antropologie (din nou, etnologie si etnografie nu au nimic in comun cu “antropologie”), se impune o conditie de 3 ani si 6 luni (nu 4 ani, nu 3 ani, cifre rotunde) in “domeniile postului”, care sunt enumerate a fi muzeologie, etnografie/etnologie/antropologie, marketing cultural, comunicare/relatii publice!

Oare cum o fi?

Obiectiv pare sa fie vorba despre un post in relatii publice de la care se incearca eliminarea absolventilor de comunicare si relatii publice, sau, de ce nu?, de un post de muzeograf cu conditii care fac imposibila participarea adevaratilor muzeografi.

Bineinteles, subiectiv, Tiberiu Farcas poate sa aiba studii de etnologie sau etnografie si nu dubioasele studii neechivalente si nemaiauzite de “antropologie”, iar acest fapt ne-ar rasturna cu totul banuiala ca i se creaza un post cu dedicatie. Sau, dimpotriva, ceea ce ar spori exponential suspiciunile existente.

3 thoughts on “Pseudo-concurs cu dedicatie la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *