Ramona Strugariu si-a lansat candidatura la primaria Cluj-Napoca

Eurodeputata Ramona Strugariu, copresedinta Partidului REPER, si-a lansat ieri candidatura la primaria Cluj-Napoca. A fost acompaniata de fostul premier si comisar european, Dacian Ciolos, eurodeputatul Dragos Pislaru, reprezentanti ai societatii civile clujene.

Ramona Strugariu a vorbit despre prioritatile sale pentru primaria Cluj-Napoca. S-a referit si la motivele care stau la baza deciziei ei de a-si asuma aceasta candidatura.

Ea isi doreste, printre altele, o administratie deschisa si transparenta, care sa asculte cetatenii. Sa fie interesata in mod real de problemele din cartierele lor. Sa incurajeze clujenii sa se implice in procesul decizional si in viata comunitatii in care traiesc, dupa modelul altor orase europene. Potrivit acesteia, Partidul REPER a dezvoltat deja o aplicatie in acest sens. Aceasta va fi lansata in curand iar clujenii vor putea semnala punctual problemele lor.

In ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii din oras, Ramona Strugariu declara: “imi doresc o dezvoltare urbana care sa tina cont de nevoile oamenilor. De la nevoile acute, din cartiere fara infrastructura scolara, recreationala, cu strazi cu un regim juridic incert sau neconectate, pana la proiectele bune, cu investitii masive, care trebuie sa se intample. Sunt peste 4 miliarde de euro angajati declarativ in proiecte majore de infrastructura, dar ele nu se pot realiza simultan si cel putin o parte dintre ele trebuiau deja realizate, ca maxima prioritate, ma gandesc in mod special la centura ocolitoare si trenul metropolitan”.

Propune un oras verde, rezilient climatic

Totodata, printre prioritatile amintite in timpul lansarii de candidatura, se numara si mai multe initiative pentru un oras verde, rezilient climatic, cu cat mai putina poluare pentru locuitorii sai:

Lansez din prima luna de mandat proiectul “Fiecare clujean cu copacul lui””. Pana la final de mandat, pe langa extinderea spatiilor verzi din oras, trebuie sa mai plantam impreuna o padure pentru Cluj. Ca sa ajungem la standardele OMS si de rezilienta climatica, ne trebuie 50 mp de spatiu verde pentru fiecare om din oras. In Valencia, campioana verde europeana in 2024, 97% dintre locuitori se afla la 300m de o arie urbana verde.  Somesul are un potential foarte mare din perspectiva biodiversitatii. Trebuie sa continuam imbunatatirea culoarului verde albastru pana cand suntem mandri de acest proiect”.

Ramona Strugariu promite si un oras care sa incurajeze familiile tinere si tineretul sa ramana in Cluj Napoca.

Orientare inspre tineri

Clujul, desi este un spatiu universitar atat de mare, imbatraneste, de fapt. Indicele de imbatranire demografica este aici de 125,6 persoane varstnice la 100 de tineri. Este mai mare decat media nationala. (121,2 – 100).

Este vital sa avem la Cluj Napoca o administratie care sa adreseze problema locuirii, a locurilor de munca pentru tineri, a activitatilor pentru tineret.

Administratia locala poate fi un facilitator important si poate negocia cu dezvoltatorii imobiliari. Astfel, etapa cu etapa, sa avem un fond consistent de locuinte accesibile pentru tineri la Cluj Napoca.

Ce trebuie facut

Cresele, gradinitele – tot ce inseamna  infrastructura pentru educatie – fac parte dintr-un program atent la nevoile oamenilor tineri si activi profesional.

Imi doresc un hub pentru tineret  la Cluj Napoca si un oras mai ofertant pentru antreprenorii noilor generatii, mai predictibil pentru un mediu de afaceri tanar care isi dezvolta deja proiectele in comunitate si asteapta ca administratia sa fie un partener. Vreau pe site-ul primariei o harta cu oportunitati de finantare europeana pentru tineri, bani europeni pentru IMMuri, pentru energie verde. Sunt ghiduri publicate deja de mine ca europarlamentar, le facem bune practici la Cluj.

Un oras al tinerilor inseamna si sprijin pentru cei vulnerabili/uitati/institutionalizati – de la banalele documente de identitate pana la un plan pentru viitor la care administratia poate pune umarul, cu programe de orientare pentru cariera profesionala sau oportunitati de ucenicii.

Imi doresc sa facem noi pasii catre tineri si sa propunem stagii in administratia publica locala pentru ei”.

In incheiere, candidata Partidului REPER a declarat ca vrea sa foloseasca banii europeni cu cap si cu viziune. Acestia urmeaza sa fie folositi pentru proiecte in beneficiul direct al clujenilor.

Cred in investitii eficiente in primul rand, nu grandioase inainte de orice altceva. Cred in oameni care participa la viata orasului lor. Cred in colaborarea politica si in dialog pentru obiectivele comunitatii. Cu oricine si oricat este nevoie, ca sa ajungem acolo unde isi doresc oamenii”, spune Ramona Strugariu.

REPER propune liste de consilieri interesante

Odata cu lansarea candidaturii la primarie, Partidul REPER si-a lansat si lista de consilieri locali si judeteni. Se regasesc aici ingineri, specialisti IT, profesori si directori ai unor companii multinationale de succes. De pe lista Partidului REPER pentru consiliul local, deschisa de Ramona Strugariu, fac parte: Iulia Costache, Mihai Bulboaca, Alexandra Holom, Adela Spaimoc. Lista pentru consiliul judetean e deschisa de Camelia Salcudean, Marius Popa, Viorica Bold, Mihai Bulboaca si Florina Russu.

Cine este Ramona Strugariu

Ramona Strugariu este copresedinta Partidului REPER si eurodeputata in mandatul 2019-2024. Are o experienta de aproape 10 ani in politici publice europene. De profesie jurista, a luptat activ in primul mandat in Parlamentul European pentru combaterea coruptiei, protejarea intereselor financiare ale romanilor, consolidarea libertatii presei si integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana.

Totodata, a negociat, pentru Parlament, Directiva europeana anticoruptie si Pachetul legislativ pentru combaterea spalarii de bani. Conform organizatiilor independente de analiza a activitatii parlamentarilor, se afla in topul celor mai influenti politicieni din Parlamentul European. Este in top 5 europarlamentari in domeniul justitiei, afacerilor interne si migratiei, top 15 buget si top 20 afaceri institutionale si constitutionale. Totodata, in 2020, organizatia VoteWatch Europe a plasat-o pe locul doi ca activitate legislativa in Parlamentul European. Aceasta are in vedere numarul de amendamente si propuneri formulate la diverse rapoarte. In 2024 Politico a numit-o drept unul dintre cei mai activi membri ai Parlamentului European pentru numarul de amendamente depuse si consemnate. Acestea sunt in numar de 10.427.

2 thoughts on “Ramona Strugariu si-a lansat candidatura la primaria Cluj-Napoca

 • 25 mai 2024 la 08:08
  Permalink

  Este născută la Bârlad sau Bîrlad, că nici ea nu ştie. Nu are ce căuta la Primăria Cluj, punct. Dacian Cioloş se pare că nu are respect suficient pentru Cluj, susţinând un candidat din Vaslui. Ruşine! Clujul are nevoie de un PRIMAR CLUJEAN, nu de venituri şi parveniţi!

  Răspunde
  • 25 mai 2024 la 11:36
   Permalink

   Pai nici un candidat nu e clujean!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *