Razie DIICOT la firme din mai multe judete

Reprezentantii a sase firme cu puncte de lucru in mai multe judete, acuzati de evaziune fiscala si spalare de bani. 32 perchezitii au avut loc joi in judetele Cluj, Sibiu, Bihor, Alba si Galati la sediile sociale si punctele de lucru ale societatilor Ambient SA, Arabesque SRL, Sawa SA, MM Industry SRL, Matcris Concept SRL si Okapi SRL in cadrul unei actiuni care a vizat destructurarea unui grup infractional organizat specializat in evaziune fiscala si spalare de bani.

Perchezitiile au fost facute de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Oradea impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Oradea si inspectori din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala.

Potrivit procurorilor DIICOT, in perioada 2011 – 2014, reprezentantii celor sase societati, impreuna cu administratori ai unor societati tip ”fantoma” au constituit un grup infractional organizat specializat in savarsirea de infractiuni de evaziune fiscala prin crearea unui circuit tranzactional fara continut economic real, al carui unic scop l-a constituit sustragerea de la plata contributiilor la bugetul de stat.

„Operatiunile de achizitie si livrare declarate sau inregistrate in contabilitate, in perioada 2011-2015, de catre firme din circuit nu au avut la baza tranzactii reale, fiind create circuite scriptice de tranzactionare succesiva in lant, incercandu-se astfel disimularea realitatii fiscale prin crearea unei aparente privind existenta unor operatiuni care in fapt nu au existat, cu scopul de a crea in mod artificial TVA deductibil si de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat”, arata procurorii DIICOT.

In urma cercetarilor s-a constatat ca firme de tip fantoma interpuse in lantul evazionist au fost infiintate pe numele unor interpusi, persoane cu cetatenie romana si ungara, domiciliati atat in judetele Cluj si Bihor, cat si in Ungaria. Aceste firme nu au avut angajati, nu au depus la termene toate declaratiile fiscale, parte dintre acestea fiind declarate inactive sau aflate in procedura de insolventa.

„Dupa incasarea sumelor in conturile bancare ale societatilor fantoma, parte din sume erau ridicate in numerar contra unui comision de persoane imputernicite pe conturi, fara ca acestea sa aiba vreo calitate in cadrul firmelor”, au mai aratat procurorii, care spun ca prejudiciul total cauzat bugetului de stat este in suma de peste 50 de milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *