RE/MAX: preturile si chiriile apartamentelor vor scadea

RE/MAX, specialistul mondial in real estate, estimeaza pentru acest an o corectie medie la nivel national intre 5 si 10% a pretului la apartamente. Acesta a prezentat rezultatele unui studiu in piata imobiliara, realizat la nivel european. Printre cele mai importante concluzii se numara: corectii de pret pe segmentul vanzari, scaderi de pret pe inchirieri, precum si o usoara scadere a volumului tranzactiilor.

Studiul a fost realizat pe 2.130 de agenti si brokeri de top, din 27 de regiuni din Europa. Participarea a fost aproximativ egala de femei si barbati, majoritatea cu varste cuprinse intre 30 si 45 de ani. Jumatate dintre participantii la studiu au o experienta de minim trei ani in cadrul agentiilor RE/MAX.

Rezultatele studiului RE/MAX

La nivel european, pe segmentul vanzari, peste 50% dintre specialisti estimeaza scaderi ale preturilor intre 5-10%. Exceptie fac Franta, Finlanda, Olanda, Cehia si Turcia, care prezic o crestere intre 2-5% a pretului la case. In Romania, la nivel national, specialistii estimeaza o corectie medie intre 5 si 10% a pretului pentru apartamente, cu variatiuni in functie de piata/oras.

Pe segmentul inchirieri, respondentii prezic o scadere a preturilor cuprinsa intre 10 si 15%. 70% dintre participantii la studiu indica scaderi intre 10-20% ale preturilor pentru proprietatie comerciale. Pe plan local, 28% dintre respondenti estimeaza scaderi atat in mediul rural, cat si in cel urban.

In ceea ce tine de volumul tranzactiilor, specialistii estimeaza o usoara tendinta de scadere la nivel european. Fac exceptie Franta, Polonia, Bulgaria, unde 50% dintre participanti preconizeaza cresteri pe segmentul case.

Pe plan local, peste 40% dintre participanti estimeaza o scadere a volumului de tranzactii imobiliare, pentru toate tipurile de proprietati. 65% dintre participanti preconizeaza o scadere a volumului de tranzactii pe segmentul comercial.

40% considera ca va scadea numarul tranzactiilor pe segmentul proprietati pentru investitii. Printre motivele ce determina scaderea volumului de tranzactii se numara: rata ridicata a somajului, incertitudinea generala, nesiguranta financiara din partea cumparatorilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *