Roinita e planta care trateaza cateva boli grave

Supranumita de greci „elixir de viata lunga”, planta este folosita si astazi in caz de nervozitate, digestie dificila, lipsa poftei de mancare, anxietate si depresie, dureri reumatice si nevralgii. Este si remediu pe termen lung contra Alzheimerului. Folosita insa sub forma de esenta pura, poate deveni periculoasa, fiind considerata stupefiant.

Roinita (Melissa officinalis), numita si mataciune sau melisa, face parte din familia Laminaceae si este considerata planta calmanta. A fost folosita inca din Evul Mediu pentru a reduce stresul si anxietatea, pentru a promova somnul, pentru a imbunatati pofta de mancare si pentru a usura durerea si disconfortul de la indigestie (inclusiv gaze si balonare)”, a explicat, pentru Adevarul, Elena Badea, fitoterapeut. De la roinita se folosesc frunzele si inflorescentele recoltate in lunile iunie-septembrie si uscate, imediat dupa recoltare, in locuri ferite de soare.

Roinita are efecte benefice atunci cand vine vorba de oboseala intelectuala, insomnii, migrene si tahicardie. Combate astenia si regleaza activitatea sistemului nervos. Este indicata in disfunctii gastrointestinale precum flatulenta, crampe si greata, mai ales cand acestea sunt agravate de stres si tensiune, in colita de fermentatie, iar virtutile sale excelente nu se opresc aici.

Se foloseste in uz intern, in caz de nervozitate, digestie dificila, lipsa a poftei de mancare, anxietate si depresie. Pare a reduce nivelul colesterolului si a favoriza secretia biliara. Roinita este si un excelent remediu pe termen lung contra Alzheimerului (reduce starea de agitatie si imbunatateste memoria), contra tulburarilor de memorie post-traumatice, precum si contra tulburarilor de memorie produse de problemele vasculare cerebrale. In toate aceste afectiuni, se administreaza cate o lingurita de tinctura diluata intr-un pahar de apa, in doza unica, atunci cand este nevoie”, a aratat fitoterapeutul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *