Romania a intrat in Spatiul Schengen aerian si maritim

Ministrul de Interne, Catalin Predoiu, a transmis in noaptea de sambata spre duminica, 31 martie, dupa ce Romania a intrat in Schengen aerian si maritim, ca intrarea cu frontierele terestre depinde „si de factori care nu sunt in sfera de interventie diplomatica a tarii noastre”, precum si de „evolutii si conjuncturi politice externe”, facand referire la Austria.

Relatiile de cooperare cu ministerul omolog austriac sunt foarte bune, la fel si cu comisarul european si celelalte ministere de interne din statele membre ale UE. Mentinem o comunicare continua cu toti partenerii nostri strategici pentru a sprijini eforturile de aderare completa la Schengen. Perspectivele celei de a doua etape depind insa si de factori care nu sunt in sfera de interventie diplomatica a tarii noastre, de evolutii si conjuncturi ale politice externe”, a afirmat Catalin Predoiu intr-un mesaj video postat de MAI.

Conform lui, „decizia de extindere cu frontierele terestre va fi politica, la fel ca si decizia privind Air Schengen”. „Dar … sunt convins ca procesul este ireversibil si ca realizarea lui completa nu poate intarzia prea mult”.

Incepand cu 31 martie, romanii mergand in tarile Schengen nu mai sunt supusi controlului de frontiera la aeroporturi si porturi. Mai exact, vor putea merge direct la portile de imbarcare. Fara verificarea documentelor de calatorie la punctele de control ale Politiei de Frontiera. Vor ramane insa controalele la bagaje.

Primele zboruri din spatiul Schengen care au aterizat pe Aeroportul Henri Coanda – Otopeni au fost cele de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zürich, München, Amsterdam si Geneva. Ministerul de Interne a publicat secvente video filmate la Aeroportul Otopeni, dupa miezul noptii. Ele infatiseaza primele persoane care au revenit in Romania fara sa mai treaca prin controlul pașapoartelor.

Schengen aerian da, dar Schengen terestru tot nu

Consiliul Uniunii Europene a votat pe 30 decembrie 2023 admiterea Romaniei si a Bulgariei in spatiul Schengen adoar cu frontierele aeriene si maritime. Nu exista insa un calendar pentru accederea si cu granitele terestre. Austria se opune vehement in continuare.

Surse guvernamentale au spus in decembrie 2023 ca accederea in Schengen terestru nu va avea loc mai devreme de 2025. Premierul Marcel Ciolacu a sustinut ca acest lucru se va rezolva la finalul acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *