Romania, cea mai mare crestere a preturilor din UE

Romania a inregistrat cea mai abrupta crestere a preturilor din Uniunea Europeana. Astfel, Indicele Armonizat al Preturilor de Consum a fost de 4,1% in august 2018, fata de  1,4% media europeana.

In ciuda celei mai ridicate rate de crestere a preturilor, consumatorii romani se bucura de unele dintre cele mai ieftine produse si servicii, exprimate in raport cu media Uniunii Europene.

Conform celor mai recente date (2018), nivelul general al preturilor din Romania se afla la 48,6% din media europeana, cel mai redus nivel dupa cel inregistrat in Bulgaria (46,3%). De altfel, nivelul preturilor din Romania se incadreaza in tiparul regional: 54,3% in Polonia, 59% in Ungaria sau 64% in Republica Ceha. La polul opus, consumatorii din Luxemburg (141,6% din media UE), Danemarca (138,1%), si Irlanda (129,2%) sunt nevoiti sa achite cele mai mari preturi.

Bulgarii achita cele mai mici preturi din Europa pentru 9 din cele 11 categorii de bunuri si servicii adresate consumatorilor finali. Consumatorii romani platesc cele mai mici preturi din Uniunea Europeana pentru produse alimentare si bauturi non-alcoolice (preturi mai mici cu aproximativ 34 de puncte procentuale (p.p.) fata de media comunitara) si in ceea ce priveste serviciile de recreatie si cultura (preturi mai mici cu aproximativ 41,4 p.p. fata de medie). Cele mai sugestive diferente in ceea ce priveste preturile platite de consumatorii romani pentru alimente si bauturi non-alcoolice se remarca in cazul fructelor, legumelor si cartofilor (preturi mai mici cu 46,2 p.p. fata de media europeana), precum si in cazul produselor de panificatie (cu 45,8 p.p. mai ieftine). Alte diferente semnificative fata de media europeana se evidentiaza in cazul serviciilor de educatie, a serviciilor de sanatate si in ceea ce priveste utilitatile (electricitate si gaze).

La ce produse platim mult

Exista insa si cazuri in care consumatorii romani platesc preturi similare sau chiar mai mari decat omologii europeni. Acesta este cazul anumitor bunuri alimentare: uleiuri si grasimi – 94,5% din media europeana, respectiv lactate si oua (93%); aparate de uz casnic (92,3%); articole de incaltaminte (90,1%).

In ceea ce priveste pretul carburantilor, consumatorii romani platesc similar mediei europene si celei regionale in cazul preturilor fara taxe la benzina si motorina, dar sub aceastea in cazul preturilor de la pompa, care contin taxe. La motorina, carburant utilizat preponderent de consumatorii romani si de catre transportatorii de marfuri, costul unui era de 1,18 euro in septembrie 2019, in timp ce media europeana era de 1,31 euro, iar in tarile vecine, acesta poate fi achizitionat cu sume cuprinse intre 1,1 (Bulgaria) si 1,19 euro (Ungaria).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *