Romania cumpara 32 de avioane F-16 casate de Norvegia

Romania urmeaza sa cumpere 32 de avioane F-16 second hand norvegiene. Ministrul Apararii, Vasile Dincu, a cerut Parlamentului Romaniei aprobarea formala a achizitiei aeronavelor. Acestea se gasesc in excedentul Fortelor Aeriene Regale Norvegiene si urmeaza sa fie inlocuite cu avioane noi. Avioanele au peste 40 de ani vechime, conform guvernului norvergian.

Suma totala a achizitiei este de 454 de milioane de euro fara TVA. Dintre acestia, 354 de milioane merg pentru procurarea propriu-zisa a avioanelor. 100 de milioane reprezinta suport logistic si echipamente din SUA necesare modernizarii.

Ministerul Apararii a precizat ca a discutat cu mai multe state membre NATO despre posibila achiziție de avioane F-16. Astfel, discutii s-au purtat cu Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Portugalia sau Grecia. In cele din urma, singura solutie identificata de MApN a fost cumpararea avioanelor norvegiene.

Configuratia avioanelor F-16 norvegiene este M6.5.2. Cele 17 avioane care se afla acum in dotarea Fortelor Aeriene Romane au configuratia M5.2R, inferioara. Configuratia norvegiana include capacitatea de a lansa bombe inteligente mai moderne si rachete aer-aer cu raza lunga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *