Romania cumpara baterii de rachete antinava

Pentagonul a atribuit companiei americane Raytheon un contract in valoare de 208 de milioane de dolari pentru productia de rachete antinava. Acestea sunt destinate Romaniei, a anuntat Institutul Naval al SUA.

In colaborare cu firma norvegiana Kongsberg, Raytheon va furniza Romaniei un numar nespecificat de sisteme de aparare de coasta cu rachete antinava in cadrul unui acord ce ar putea valora 217 de milioane de dolari in cazul in care sunt alese toate optiunile.

Cea mai mare parte a productiei va fi realizata in Norvegia si la unitatea de Raytheon din Tucson, Arizona. Romania continua sa se pozitioneze pe o platforma belicoasa si de slujire a SUA.

Anuntul Pentagonului: “Companiei Raytheon Missiles & Defense, cu sediul in Tucson, Arizona, i s-a atribuit un contract de rachete maritime cu pret fix de 208.736.138 USD pentru Sistemul Roman de Aparare de Coasta. Acest contract include optiuni care, daca sunt exercitate, isi vor aduce valoarea totala la 217.136.549 de dolari.

Lucrarile vor fi efectuate in Kongsberg, Norway (60%); Tucson, Arizona (34%); Schrobenhausen, Germany (2%); Raufoss, Norway (1%). Si in alte regiuni cate cel putin 1% (3%) si ar urma sa fie finalizate in septembrie 2028”.

Romania are o coasta de peste 160 de kilometri la Marea Neagra. Romania va primi, in baza acestui contract, doua sisteme de aparare de coasta. Acestea sunt formate din patru lansatoare mobile si doua noduri de comanda si control.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *