Romania este codasa in NATO

Un document secret referitor la NATO publicat online de jurnalistii de la saptamanalul german Spiegel arata ca tara noastra este printre cele care nu au indeplinit nici macar una dintre cerintele militare ale Aliantei Nord-Atlantice, impuse in urma politicii agresive a lui Vladimir Putin si a Rusiei.

Documentul secret publicat de saptamanalul german Der Spiegel (Oglinda) arata ca nici un stat al Aliantei Nord-Atlantice nu a indeplinit conditiile stabilite la summit-ul care a avut loc in Tara Galilor in urma cu doi ani, arata site-ul de presa B1 TV.

La acel moment, confruntate cu criza din Ucraina provocata de politica Rusiei, tarile NATO au stabilit ca fiecare dintre ele va aloca in viitor cel putin 2% din Produsul intern brut pentru aparare si va furniza Aliantei un anumit procent din fortele lor militare.

In total, este vorba despre noua indicatori. Jurnalistii germani au reusit sa afle insa ca nici o tara nu ar fi indeplinit criteriile – nici macar Statele Unite ale Americii, in jurul careia alianta este construita. Americanii s-ar afla totusi printre tarile fruntase, alaturi de Marea Britanie, Danemarca, Germania si Norvegia.

In schimb, Romania si Lituania nu au atins nici macar unul dintre indicatori si se gasesc tocmai la coada clasamentului. Doar putin mai bine ar sta Polonia, care ar fi indeplinit doua dintre cele noua criterii. Oficialii de la Bucuresti au promis totusi ca incepand din 2017, 2% din PIB va fi alocat Apararii – ceea ce ar insemna indeplinirea macar a unuia dintre obiectivele NATO.

Anul trecut, Kremlinul a dedicat Apararii peste 66 miliarde de dolari, ceea ce inseamna cu 91% mai mult decat in 2006. Aceasta suma ar reprezenta circa 5,4% din PIB-ul Federatiei Ruse. Totusi, chiar si asa, suma este foarte mica fata de cat a alocat acestui domeniu Washingtonul, si anume peste 1.600 de miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.