Romania inregistreaza cea mai mare inflatie din UE

Conform Eurostat, Romania este pe primul loc in UE in ceea ce priveste inflatia, ca rata anuala, in iunie 2018, inregistrand o crestere de 4,7% a Indicelui Armonizat al Preturilor de Consum.

Romania detine astfel un record negativ nedorit. A inregistrat, in luna iunie a anului curent, inflatia anuala cea mai mare de pe intreg continentul. Rata inflatiei ridicata semnifica cresterea costului vietii in tara noastra.

Biroul de statistica al Comisiei Europene (Eurostat) ia in calcul Indicelui Armonizat al Preturilor de Consum (IAPC). Ca atare, in raportarea citata apare o inflatie de 4,7% in Romania, in loc de 5,4% cat fusese Indicele Preturilor de Consum (IPC). Indicele Preturilor de Consum este calculat de Institutul Roman de Statistica, dupa o metodologie partial diferita.

Cele mai mari rate anuale au fost inregistrate in Romania (4,7%), Estonia (3,9%) si Ungaria (3,2%). La polul opus, se afla Danemarca, cu o inflatie anuala in luna iunie de 1,1%, Grecia (1%) si Irlanda (0,7%).

In luna iunie, rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 2,0%, comparativ cu 1,9%, cat inregistra in mai 2018. In aceasi perioada a anului precedent, rata inflatiei a fost de 1,3%.

Inflatia anuala a Uniunii Europene a fost de 2,0% in iunie 2018, stabila comparativ cu luna mai 2018, iar cu un an mai devreme, inflatia UE a fost de 1,5%.

Cea mai mare contributie la rata anuala a inflatiei din zona euro a venit din sectorul energetic (+0,76 puncte procentuale). Acesta este urmat de servicii (+0,57 pp), produse alimentare, alcool si tutun (+0,53 pp) bunuri (+0,10 pp).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *