Romania, participare slaba la Olimpiada de Matematica dominata de marile puteri

SUA, Rusia si China sunt tarile care au dominat la Olimpiada Internationala de Matematica 2018. Contrar a ce se crede indeobste, echipa Romaniei a performat mediocru. Ea a avut o participare slaba si a fost depasita de aproape toti vecinii.

Vineri a avut loc ceremonia de inchidere si festivitatea de premiere a olimpiadei de matematica desfasurata la Cluj-Napoca, in perioada 3-14 iulie. Au participat 615 concurenti din 110 tari.

Echipa Statelor Unite ale Americii (cu o echipa formata exclusiv din asiatici) s-a clasat pe primul loc la Olimpiada Internationala de Matematica (IMO). Azi e ziua plecarii delegatiilor, iar Romania s-a clasat pe locul 33. In total au fost sase probleme, cotate cu cate un maximum de 7 puncte fiecare.

Echipa SUA a obtinut cinci medalii de aur si una de argint, iar unul dintre concurenti, James Lin, a obtinut punctajul maxim, 42, cate 7 puncte la fiecare din cele 6 probleme, clasandu-se pe primul loc.

Echipa Romaniei a ocupat locul 33, cu o medalie de aur, una de argint, doua de bronz si doua mentiuni speciale. Echipa Romaniei este formata din Ioan Andrei Nicolae (31 de punte, medalie de aur), Ciprian Mircea Bonciocat (30 puncte, argint), Edis Nemis (22 puncte, bronz), Mihnea Gabriel Doica (21 puncte, bronz), iar mentiuni speciale au obtinut Antonie Ciocan (15 puncte) si Radu Alexandru Iacob (10 puncte).

Rezultatul este mai slab decat cel obtinut anul trecut la olimpiada de matematica de la Rio de Janeiro. La Rio, romanii s-au clasat pe locul 24.

Poate ca multi se uita si spre locul ocupat de noi in clasamentul pe tari. Da, am putea spune ca este unul slab. Se pot gasi scuze sau motive, dar care poate ar fi bine sa fie analizate la rece, dupa ce se va fi terminat totul. Pana la urma, sa ne bucuram acum de ce avem «de bucurat». Eu cred ca merita sa-i felicitam (neconditionat) pe copiii nostri!”, este mesajul transmis de leaderul Romaniei la IMO 2018, prof. univ. dr. Catalin Gherghe.

Clasamentul oficial

Pe echipe, primele trei locuri au fost ocupate, in ordine, de SUA (212 puncte; 5 medalii de aur si o medalie de argint), Rusia (201 de puncte; 5 medalii de aur si o medalie de argint) si China (199 de puncte; 4 medalii de aur si 2 de argint). Pe locurile 4 si 5 s-au clasat Ucraina (196 de puncte; 4 medalii de aur si 2 de argint) si Thailanda (183 de puncte; 3 medalii de aur si 3 de argint). Celalate echipe clasate inaintea Romaniei sunt, in ordine, Taiwan, Coreea de Sud, Singapore, Polonia, Indonezia, Australia, Regatul Unit, Japonia, Serbia, Ungaria, Canada, Italia, Kazahstan, Iran, Vietnam, Bulgaria, Croatia, Slovacia, Suedia, Turcia, Israel, Georgia, Brazilia, India, Mongolia, Germania, Armenia, Franta.

Dintre tarile invecinate, Romania a fost intrecuta de puterile Rusia si Ucraina, dar si de Polonia, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Croatia, Slovacia, Turcia. Am fost depasiti si de tari exotice precum Kazahstan sau Mongolia ori tarisoare ca Georgia si Armenia.

La individual au castigat la egalitate Agnijo Banerjee din Regatul Unit si James Lin din Statele Unite. Cel mai bine clasat roman a ocupat abia locul 34 la egalitate cu alti 14 concurenti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *