Romanii au fost furati la consumul de gaz

Romanii au platit facturi umflate la gaz natural in ultimii 10 ani. Asta arata un raport al Curtii de Conturi care dezvaluie faptul ca nu au fost respectate contractele de privatizare pentru Distrigaz Nord si Distrigaz Sud. Potrivit acestora, tariful de distributie ar fi trebuit redus, astfel incat consumatorul sa plateasca mai putin. Curtea de Conturi a pus in vedere Ministerului Energiei rezolvarea situatiei.

Distrigaz Nord si Distrigaz Sud au fost cumparate in anul 2004 de catre E.ON si GDF Suez. Potrivit contractului de privatizare, in perioada 2005 – 2008, trebuia sa se aplice o reducere de 15% a tarifului de distributie de gaz natural care s-ar fi vazut in factura platita de consumator. Institutia de control a precizat ca Ministerul Energiei nu a urmarit aplicarea prevederilor care prevad ieftinirea gazelor. Mai exact, nu s-a aplicat o clauza care cerea „aplicarea, pentru prima perioada de reglementare, a unei reduceri de 15% asupra tarifului de distributie a gazelor naturale stabilit de Autoritatea de Reglementare (abatere identificata in cazul Contractului nr. 6/2004 privind privatizarea SC Distrigaz Sud SA Bucuresti si a Contractului nr. 7/2004 privind privatizarea SC Distrigaz Nord SA Targu-Mures)”, potrivit raportului pe anul 2014 al Curtii de Conturi, publicat recent.

Investitiile in retele si statii efectuate in aceeasi perioada urmau sa aduca o serie de beneficii, precum consum mai scazut sau pierderi mai mici. Toate aceste beneficii trebuiau sa fie transmise integral in facturile consumatorilor printr-o reducere suplimentara de tarif. Curtea de Conturi acuza ca nu a fost realizata „cedarea, in intregime, consumatorilor de la inceputul celei de a doua perioade de reglementare a cresterii eficientei economice realizate de Societate in activitatea reglementata de distributie a gazelor naturale in prima perioada de reglementare, care depaseste obiectivele de eficienta stabilite in acest sens de Autoritatea de Reglementare”, potrivit raportului pe anul 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *