Rusia isi reinnoieste flota de submarine din Marea Neagra

Două submarine din proiectul 636, Kolpino și Veliki Novgorod, urmează să fie livrate în curând Flotei ruse. Ele vor contribui la a întări flota de submarine ruse în Marea Neagră. Este parerea comandantului șef al marinei ruse, amiralul Viktor Cirkov, citat de Sputniknews.

O dată cu sosirea acestor submersibile la Novorossiisk, vom asista la o redresare a forțelor submarine ale Flotei Rusiei în Marea Neagră. Submarinele din proiectul 636 au o mare autonomie subacvatică. Acestea sunt dotate cu echipamente avansate și armamentul cel mai modern, inclusiv rachete antiaeriene și de croazieră“, a declarat amiralul Viktor Cirkov.

Cele două submarine din proiectul 636, Kolpino și Veliki Novgorod sunt încă în construcție la șantierele Amiralității din Sankt-Petersburg. Livrarea lor către Flota Rusiei din Marea Neagră este așteptată până la sfârșitul anului viitor. Astfel, se va completa flota de submarine.

În plus, construirea unei serii de șase submersibile cu propulsie diesel-electrică din proiectul 636 e in curs. Problema se află „sub controlul permanent al Comandamentului superior al marinei“, a mai spus Viktor Cirkov.

În 2014, două submarine cu propulsie diesel-electrică din acest proiect au fost deja livrate Flotei ruse. Este vorba despre Novorossiisk și Rostov pe Don. Un submarin de același tip, Starâi Oskol, a fost lansat la apă în această lună. De asemenea, un alt submersibil din proiect, Krasnodar, va fi livrat Flotei ruse până la sfârșitul anului 2015“.

Între altele, a adăugat el, inginerii ruși „vizează creșterea adâncimii de scufundare și a vitezei de croazieră a submersibilelor nucleare și cu propulsie diesel-electrică, reducerea zgomotului sub apă și a detectabilității, punând accent pe dezvoltarea dispozitivelor energetice, armamentului și echipamentelor electronice“.

Proiectul 636 urmează proiectului sovietic 877 Paltus, considerat de mare succes în epocă. În clasificarea NATO, cele două submarine fac parte din categoria Kilo. Occidentul a botezat de asemenea acest tip de submarine „Gaura neagră în ocean“, datorită faptului că, practic, sunt nedetectabile de sonarele forțelor antisubmarine ale Alianței Nord-Atlantice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *