Rusia revendică suveranitatea asupra a 1,2 milioane de kilometri pătraţi suplimentari în Arctica

Rusia a revendicat marţi, la Naţiunile Unite, suveranitatea asupra a peste un milion de kilometri pătraţi în regiunea Arctica, într-o zonă bogată în hidrocarburi, informează site-ul ziarului Le Figaro.

Solicitarea oficială formulată de Rusia va accelera cursa revendicărilor într-o zonă nelocuită a Terrei, dar bogată în zăcăminte disputate de ani întregi cu Statele Unite, Canada, Norvegia şi Danemarca.

În cererea depusă la Comisia specială ONU pentru delimitarea platoului continental, Moscova a argumentat că, pe baza unor dovezi ştiinţifice, ar avea suveranitate asupra a 1,2 milioane de kilometri pătraţi suplimentari în regiunea arctică. Naţiunile Unite ceruseră dovezi din partea Rusiei în acest sens în anul 2001.

Dreptul maritim international stabileşte în prezent că un stat are dreptul la suprafeţe aflate la cel mult 200 de mile marine (380 de kilometri de ţărmul propriu), oferind posibilitatea exploatării resurselor în cadrul acestor limite. Însă Moscova susţine că platoul continental rus din Arctica este mult mai amplu decât se estima până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *