Rusia se retrage din Curtea Penala Internationala

Presedintele rus, Vladimir Putin, a semnat un ordin prin care revoca semnatura Rusiei din Statutul de la Roma, baza legala prin care a fost creata Curtea Penala Internationala (CPI), conform unui document publicat pe pagina oficiala a guvernului rus, citat de agentiile de presa internationale.

Putin a afirmat ca „trebuie acceptata propunerea Ministerului Justitiei, in consens cu Ministerul de Externe, Curta Suprema, Procuratura Generala si Comitetul de Instructie (…) de a informa secretarul general al ONU de decizia Rusiei de a nu face parte din Statutul de la Roma al Curtii Penale Internationale”.

„Decizia Rusiei de a nu participa la Statutul CPI, sau, cu alte cuvinte, retragerea semnaturii, implica consecinte juridice prevazute in Conventia de la Viena asupra tratatelor internationale din 1969”, a precizat un comunicat al Ministrului rus al Afacerilor Externe.

Cancelaria rusa a afirmat ca timp de 14 ani cat a functionat, Curtea Penala Internationala a produs doar patru sentinte si a cheltuit peste un miliard de dolari.

In ianuarie 2016, purtatoarea de cuvant a ministerului de externe rus, Maria Zaharova, a denuntat lipsa de obiectivitate a CPI cand tribunalul a autorizat o investigatie a posibilelor crime de razboi savarsite in timpul razboiului dintre Rusia si Georgia din 2008 din regiunea separatista Osetia de Sud, scrie agentia EFE.

De asemenea, la inceputul saptamanii, Curtea Penala Internationala a dat publicitatii o declaratie in care se afirma ca Rusia si Ucraina se afla intr-un conflict armat si in care Crimeea era considerata teritoriu ocupat, scrie AFP. Rusia a semnat Statutul de la Roma in 2000, dar nu l-a ratificat niciodata. Prin decizia de a revoca semnatura, niciun cetatean rus nu va putea fi judecat la Haga pentru crime de razboi sau genocid decat in conditiile in care Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia are drept de veto, decide acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *