Rusia si-a prezentat ultimul model de drona invizibila

Rusia a prezentat publicului cel mai nou model de drona de lupta „invizibila” (greu de detectat pe radar), despre care expertii militari rusi spun ca va fi folosita pentru spargerea liniei frontului si distrugerea sistemelor de aparare antiaeriana adverse in razboaiele viitoare, informeaza Izvestia.

Drona invizibila, denumita S-70 “Ohtonik” (“Vanatorul”), ar reprezenta astfel o dezvoltare importanta a capacitatilor militare ale armatei ruse.

“Acest aparat va juca rolul unui avion usor multirol. Poate efectua misiuni de recunoastere, sa ofere coordonatele diverselor tinte, sa loveasca tinte aflate la sol, sa lupte cu avioanele inamice. Poate desfasura diverse sarcini autonom sau impreuna cu alte avioane clasice, cu pilot”, a spus un expert militar citat de presa rusa.

Drona este prevazuta cu inteligenta artificiala si poate efectua anumite sarcini in mod independent. Aceste drone ar putea face astfel parte din esaloanele inaintate ale unitatilor aeriene ale armatei ruse.

“Vor fi utile pentru crearea de culoare si distrugerea sistemelor antiaeriene, precum si lovirea trupelor care se afla la adapostul umbrelei de aparare antiaeriana”, spune un expert militar.

Drona mai are de efectuat zboruri test si trebuie sa treaca printr-o serie de evaluari inainte de a deveni complet operationala. Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a spus ca toate aceste testari si omologari se vor incheia in 2022.

In acest moment, Rusia are doua prototipuri ale acestei drone. SUA detin un model de drona similara, neconfirmat oficial de Pentagon, dar care este deja operationala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.