S-a lansat filmul de prezentare a zonei Poarta Apusenilor din judetul Cluj
Filmul prezinta particularitatile si valorile unui teritoriu de 10 comune (Ceanu Mare, Chetani, Calarasi, Frata, Luna, Moldovenesti, Mihai Viteazu, Sandulesti, Tritenii de Jos si Viisoara) cunoscute pentru brandurile locale autentice. Printre acestea putem descoperi: usturoiul si ceapa de Mihai Viteazu sau Moldovenesti, varza de Viisoara, boiaua de Calarasi sau palanetul de Ceanu Mare. Comuna Frata prezentata in film este locul din Transilvania cu cele mai multe distinctii de tezaure umane vii.
Materialul face parte dintr-o cooperare de un an care a cartografiat si promovat valorile locale din doua microregiuni din Transilvania: (Grupul de Actiune Locala Poarta Apusenilor, din judetul Cluj si Grupul de Actiune Locala Crisul Negru, din judetul Bihor).
Filmul de promovare a fost documentat de catre Asociatia Plaiuri Noi, filmat si montat de catre Andrei Crisan. Fotografiile au fost realizate de Andreea Marchis.
Realizatorii filmului declara: „Patrimoniul cultural al unei asezari este o mostenire. Iar o mostenire este mereu si o responsabilitate. Cunoscand si pastrand patrimoniul local al spatiului rural din zona noastra, ne dam noua si copiilor nostri sansa sa stim de unde venim si cine suntem. Noi am simtit aceasta responsabilitate si acesta este modul prin care dam ceva inapoi”.
Filmul a fost lansat in cadrul unui eveniment
Conceptul proiectului a fost centrat pe o activitate intensa de cercetare de teren, apoi continuandu-se cu o perioada de promovare a informatiilor documentate si scoaterea in evidenta a lucrurilor frumoase dar total nestiute din aceste zone. Prin rezultatele obtinute s-a putut demonstra ca orice zona are comori ascunse reprezentate ori de locuri ori de oameni remarcabili. Succesul acestui proiect se datoreaza faptului ca prin interactiunile directe din teren s-au creat conexiuni reale si s-a castigat increderea si suportul oamenilor din teritoriu, care au venit alaturi de proiect sporindu-i valoarea si vizibilitatea.
Clipul video si restul rezultatelor proiectului au putut fi vazute in premiera in cadrul unui eveniment care a avut loc zilele acestea in comuna Mihai Viteazu. Evenimentul a adus impreuna, in aceeasi curte, producatori locali din cele 2 zone implicate in proiect. S-au gustat bunatati locale, s-au rememorat momentele importante din ultimul an de proiect si s-a realizat un nou schimb de experienta intre membrii din comunitate.