Salvamontisti clujeni, campioni nationali la schi

In weekendul recent incheiat s-a desfasurat la Sinaia editia 2018 a Campionatului National de Schi-Alpinism, judetul Cluj fiind reprezentat la aceasta competitie sportiva de doi experimentati membri ai Serviciului Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj, entitate aflata sub autoritatea Consiliului Judetean.

In acest context, in cadrul competitiei de schi organizate de catre Federatia Romana de Alpinism si Escalada, la categoria Seniori, salvamontistii clujeni Torok Janos si Toth Attila au obtinut locul I, respectiv locul al II-lea. Zona traseului urmat de catre competitori a fost una extrem de dificila, totalizand peste 13 kilometri – trei urcari si trei coborari, diferenta de nivel fiind, la urcare, de 1780 metri, in vreme ce la coborare diferenta de nivel a fost de 1300 de metri.

Rezultatele obtinute de cei doi salvamontisti clujeni nu sunt deloc intamplatoare. Török János este unul dintre cei mai vechi si mai experimentati membri ai Formatiei Salvamont. Catarator, alpinist si salvator montan, acesta participa la concursuri de schi alpinism incepand din 1995, demonstrand de-a lungul celor aproape 25 de ani de activitate reale calitati in acest domeniu. Acesta a obtinut numeroase titluri de campion national individual si pe echipe, vicecampion balcanic, locul al III-lea la Campionatul European etc. In plus, Török János participa si la concursuri de mountain-bike, reusind sa se claseze pe podium de peste 30 ori. Toth Attila este si el un experimentat salvator montan si speolog clujean, acesta participand in ultimii ani la o serie de competitii nationale in domeniul schi-alpinism, unde a obtinut aproape de fiecare data clasari pe podium.

Doresc sa le adresez sincere felicitari acestor doi salvamontisti clujeni care se autodepasesc cu fiecare competitie la care participa. Cu astfel de sportivi extrem de bine pregatiti pentru a interveni in orice moment turistii iubitori ai muntelui se pot simti cu adevarat in siguranta. Mult succes in continuare!” a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.

Pentru a participa la o astfel de competitie de schi-alpinism, sportivii trebuie sa aiba un istoric in acest domeniu, sa aiba o experienta considerabila pe munte in timp de iarna, sa aiba o conditie fizica exemplara si o capacitate mare de efort. In plus, competitorii trebuie sa posede atat o tehnica buna de schi in conditii de zapada dificila cat si cunostinte temeinice in domeniul primului-ajutor si al salvarii din avalansa. Nu in ultimul rand, merita amintit in acest context faptul ca disciplina sportiva schi-alpinism a fost inclusa intre sporturile participante la Jocurile Olimpice de Iarna de la Lausanne din 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *