Salvamontistii clujeni au absolvit un nou ciclu de pregatire si reatestare in Cheile Turzii

Opt salvatori montani din cadrul Serviciului Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj si doi ai formatiei Salvamont Vladeasa au absolvit, la finalul a trei zile de pregatire si testare, un nou ciclu de pregatire si reatestare.

Acest ciclu de pregatire si reatestare a fost organizat de Asociatia Salvatorilor Montani din Romania (ANSMR) si serviciul aflat in subordinea Consiliului Judetean Cluj.

Prima zi a debutat cu un curs medical teoretic si practic cu mai multe scenarii, care a fost sustinut de doi medici de urgenta si la care au participat inclusiv trei aspiranti, salvatori in curs de pregatire, din cadrul serviciului. In a doua parte a zilei s-au exersat tehnicile de salvare din abrupt.

Pe parcursul celei de-a doua zile, salvatorii montani au derulat un complex exercitiu de alarmare si interventie pe versantul stang al Cheilor Turzii. In scenariul conceput de catre instructorii de la ANSMR au fost implicate trei victime, din care una politraumatizata, in stare de inconstienta, iar celelalte doua victime, martore la acest eveniment, blocate pe versantii cheilor. Salvamontistii alertati s-au deplasat la fata locului, au stabilizat victima si au evacuat persoanele blocate. Dupa asezarea si asigurarea victimei in targa de salvare a inceput evacuarea acesteia cu ajutorul echipamentelor specifice folosite in salvarea montana, victima fiind evacuata in siguranta din zona accidentata.

In a treia zi s-a predat si s-a exersat utilizarea unor tehnici si echipamente noi, folosite in cazul salvarilor din abrupt.

Examenul de reatestare se susţine la fiecare trei ani şi conţine cate o proba teoretica si una practica din cunostinte tehnice si acordarea primului ajutor. Acest examen este necesar pentru obtinerea atestarii de libera practica in meseria de salvator montan si este o modalitate de a actualiza cunostintele referitoare la noile proceduri folosite la nivel national.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *