Salvatori clujeni trimisi la inundatiile din Alba

Resurse din judetele Cluj, Brasov, Hunedoara, Mures si Sibiu au fost directionate catre zonele afectate din Alba: sapte autospeciale de pompieri de mare capacitate, trei autospeciale SMURD, patru microbuze si 87 de pompieri.

Misiunile angajatilor Ministerului Afacerilor Interne in sprijinul populatiei afectate de fenomenele meteorologice si hidrologice au continuat in week-end. 11.000 de pompieri, politisti si jandarmi au actionat pentru evacuarea populatiei din zone care prezentau risc de inundatii, salvarea celor aflati in pericol si limitarea efectelor fenomenelor meteorologice si hidrologice.

Au fost inregistrate efecte la nivelul a 76 de localitati din 25 de judete si municipiul Bucuresti. Inundatiile au afectat pana acum 650 de case, 348 de curti, 27 de beciuri sau subsoluri, noua apartamente, patru cladiri apartinand unor institutii publice si doua cladiri apartinand unor agenti economici, sapte poduri/podete, 11 stalpi de electricitate si 55 de autovehicule.

35 de persoane au fost salvate si 173 de persoane au fost evacuate din calea viiturilor in cinci judete. In prezent, sunt in desfasurare interventii pentru inlaturarea efectelor fenomenelor meteorologice si hidrologice in patru zone ale tarii.

La nivelul MAI s-a dispus cresterea capacitatii operationale la nivel IV – alerta rosie la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Alba si pastrarea alertei la nivel III – portocalie pentru ISU Prahova, respectiv nivelul II – albastra la trei subunitati de la ISU Arges.

Traficul rutier este blocat pe drumul national 73D, in judetul Arges si pe doua drumuri judetene (687D din Hunedoara si 704A din Alba). Blocajele de trafic sunt cauzate de alunecari de teren, respectiv de acumulari de aluviuni.

Ramane in vigoare informarea emisa de meteorologi privind instabilitate atmosferica manifestata prin averse ce vor avea si caracter torential, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si grindina, valabila pentru intreg teritoriul national pana in 4 iunie, ora 10:00, insa nu mai sunt emise avertizari de tip cod galben sau cod portocaliu.

Situatia din Alba este cea mai dificila

O situatie deosebita s-a inregistrat la nivelul judetului Alba, unde din cauza cantitatilor mari de precipitatii cazute intr-un interval scurt de timp s-au format scurgeri de pe versanti, fiind grav afectate patru localitati (Pianu, Salistea, Rachita si Sebesel). Fortele MAI au intervenit pentru salvarea a 31 de persoane, iar alte 110 s-au autoevacuat temporar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *