Sambata e Noaptea muzeelor la Cluj
Muzeele aflate sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj vor participa sambata, 19 mai 2018, la o noua editie a evenimentului european Noaptea Muzeelor. Cu acest prilej, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Arta Cluj-Napoca, Muzeul Apei „Leonida Truta” precum si Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea vor putea fi vizitate gratuit. De asemenea, pe langa expozitiile inscrise in programul lunii mai, muzeele, Școala Populara de Arte „Tudor Jarda” si Centrul National de Informare si Promovare Turistica Cluj, serviciu de specialitate din cadrul Consiliului Judetean, pregatesc si o serie de evenimente special destinate acestei ocazii.
„Recomand tuturor celor care iubesc cultura si frumosul sa profite de aceasta oportunitate si sa viziteze gratuit muzeele si celelalte institutii participante la program. Sunt convins ca publicul interesat va avea parte de o experienta unica ce e data, in principal, de frumusetea si istoria cu adevarat impresionanta a exponatelor si, de ce nu, de dinamica programelor artistice”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
Astfel, Muzeul Etnografic al Transilvaniei va organiza toate manifestarile la sediul central al institutiei – Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21, conform programului de vizitare 18.00 – 01.00, iar Parcul Etnografic Romulus Vuia, situat pe str. Taietura Turcului, poate fi vizitat in mod gratuit sambata, 19 mai a.c., intre orele 10.00 si 18.00, ultima intrare fiind la ora 17.00.
In sala Reduta a edificiului muzeal publicul prezent se va putea bucura, incepand cu ora 20.30, de un recital muzical oferit de taraful de muzicanti romi condusi de Alexandru Bob, zis Siminic, din Gherla. Taraful va interpreta atat muzici populare actuale, intr-o formula instrumentala care va contine acordeon si sintetizator, cat si muzici traditionale specifice etniei rome din zona Gherla. De asemenea, de la ora 22.00, in curtea muzeului va avea loc proiectia filmului documentar „Vieti intre ape”, de Oana Ivan, care prezinta dintr-o perspectiva antropologica felul in care turismul si politicile de mediu isi pun amprenta asupra culturii pescaresti din Sf. Gheorghe si discuta transformarea practicilor locale.
Totodata, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei publicul interesat va putea vizita si o serie de expozitii precum: expozitia de arta fotografica itineranta „Comorile Romaniei”; Romii din Transilvania. Patrimoniu etnografic; o expozitie a mestesugarilor romi: selectie de obiecte traditionale si contemporane si, nu in ultimul rand, expozitia permanenta tactila „Atinge si intelege – mesajul tactil al obiectelor taranesti traditionale”.
Cu prilejul evenimentului european Noaptea Muzeelor va avea loc deschiderea, in premiera, a sectorului de mobilier si textile de interior din cadrul expozitiei permanente „Cultura populara din Transilvania – sec. XVIII-XX”. Expozitia abordeaza principalele domenii ale culturii materiale si spirituale din Transilvania rurala, ilustrate prin exponate reprezentative, selectate din cele peste 40.000 de artefacte existente in colectiile institutiei de cultura.
Un alt asezamant cultural care functioneaza in subordinea Consiliului Judetean Cluj, Muzeul de Arta Cluj-Napoca pregateste un program de expozitii care doreste sa puna in valoare nu numai patrimoniul cultural al muzeului, ci si creatiile artistilor contemporani. Programul de vizitare este cuprins intre orele 20.00 si 01.00, ultima intrare a vizitatorilor fiind la ora 0.15, si include o suita de evenimente expozitionale, grupate in jurul ideii de celebrare a mostenirii culturale moderne.
Publicul este asteptat sa strabata salile muzeului pentru a vizita atat expozitia permanenta, Galeria Nationala, care cuprinde lucrari reprezentative pentru evolutia miscarii artistice nationale, cat si expozitiile temporare. Astfel, expozitiile temporare ce pot fi vizionate sunt: expozitia Aspiratii Dinamice ale cadrelor didactice de la Catedra de Arta a Universitatii din Pécs, Ungaria; expozitia personala Árkossy István; Afisul Polonez; expozitia personala de pictura Sergio Gomez; expozitia 17 Reasons, iar Exponatul lunii prezinta o vedere panoramica a Clujului dinspre latura nord-vestica a cetatii medievale, ce ofera o imagine superba asupra urbei.
De asemenea, Muzeul Memorial „Octavian Goga”, in parteneriat cu Scoala Populara de Arte „Tudor Jarda” Cluj, institutie de cultura care functioneaza in subordinea forului administrativ judetean, vor organiza la sediul institutiei culturale din Ciucea, str. Principala nr. 4, o serie de evenimente dedicate celebrarii Centenarului Marii Uniri. Manifestarile care vor avea loc in cadrul Noptii Muzeelor se vor desfasura intre orele 19.00 – 22.30.
Evenimentul principal al serii va fi un program artistic intitulat „Orele Centenarului”, sustinut de catre elevi si profesori ai Școlii Arte Cluj, care va avea loc, in mod simbolic, in intervalul orar 19.18 – 20.18. In acelasi timp, pe tot parcursul evenimentului Noaptea Muzeelor, vizitatorii vor putea admira expozitiile permanente ale muzeului: expozitia din Castel, dedicata vietii si operei poetului Octavian Goga, unde sunt expuse piese valoroase de arta plastica si decorativa, expozitia etnografica din Casa Alba si expozitia memoriala dedicata poetului maghiar Ady Endre din casa care-i poarta numele. Totodata, la parterul Castelului, in sala de expozitii temporare, vizitatorii vor putea vedea expozitia temporara de arta plastica „Natura statica in Colectia Goga”, unde sunt expuse lucrari ale unor artisti valorosi, precum Theodor Pallady, Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu si alti artisti reprezentativi pentru arta moderna romaneasca.
La randul sau, Muzeul Apei „Leonida Truta” din localitatea Floresti, administrat de Compania de Apa „Somes” S.A., se alatura evenimentului Noaptea Muzeelor si va avea portile deschise pentru toti cei care doresc sa cunoasca o frantura din istoria alimentarii cu apa a municipiului Cluj-Napoca si sa se familiarizeze cu exponate atat din Romania, cat si din intreaga lume. Programul de vizitare va fi cuprins intre orele 18.00 si 01.00, iar transportul catre Muzeul Apei va fi asigurat din ora in ora, in mod gratuit, cu un microbuz care va prelua vizitatorii din Piata Unirii, intersectia str. Universitatii cu str. I.C. Bratianu.
Cei care vor trece pragul Muzeului Apei „Leonida Truta” vor avea posibilitatea sa urmareasca, prin vizualizarea exponatelor, istoria alimentarii cu apa a municipiului Cluj-Napoca incepand de la darea in folosinta a primei surse de apa in anul 1887, documente de la inceputurile functionarii Uzinelor de Apa si Canalizare ale orasului Cluj, unelte utilizate in cadrul desfasurarii activitatii specifice de asigurare a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, colectia de capace de canal care contine exponate din toata Europa si multe altele.
Tot cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, Centrul National de Informare si Promovare Turistica Cluj, serviciu de specialitate din cadrul forului administrativ judetean, isi va desfasura activitatea conform unui program prelungit, in intervalul orar 09.00 – 01.00.
Turistii, precum si publicul interesat, vor fi informati asupra activitatilor si expozitiilor organizate de toate muzeele si centrele de cultura ale judetului Cluj participante la acest eveniment. De asemenea, vor fi oferite materiale de promovare, precum pliante, brosuri, flyere, harti turistice, prezentari multimedia, vederi, semne de carte etc, cuprinzand principalele obiective turistice din municipiu si din judet, in vederea cresterii circulatiei turistice locale si regionale.