Schimb de experienta al salvamontistilor clujeni si polonezi

Cinci membri ai Serviciului Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj, institutie publica de interes judetean subordonata Consiliului Judetean, au participat recent la un schimb de experienta cu omologii polonezi din Voievodatul Malopolska,  in zona statiunii montane Zakopane.

Expertiza partenerilor polonezi in ceea ce priveste turismul montan si, implicit, salvarea pe munte, este unanim apreciata printre cunoscatori, motiv pentru care apreciez initiativa de a prelua din experienta acestora ca fiind mai mult decat binevenita”, a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Salvatorii montani clujeni au participat impreuna cu salvatorii montani din Zakopane la o serie de exercitii de salvare din telescaun, exercitii de salvare din zona montana inalta, cautare, evacuare si transport in zone inalte cu risc ridicat de avalanse, cursuri de citire a zapezii si de calculare a riscului de avalansa.

Astfel, in primele doua zile, salvatorii montani clujeni au testat sistemele folosite de omologii lor polonezi in ceea ce priveste salvarea din telescaun. Experienta indelungata a polonezilor s-a vazut atat in simplitatea si eficienta procedeelor, cat si in siguranta cu care, intr-un timp foarte scurt, au reusit sa evacueze „victimele” de pe instalatia de telescaun.

Dupa exercitiul de evacuare, echipa clujeana a urcat intr-o zona alpina, foarte asemanatoare, de altfel, cu zona Balea din Romania, unde a fost aprofundata tehnica deplasarii pe zapada cu ajutorul schiurilor de tura. Aceasta actiune s-a finalizat cu o deplasare pe timp de noapte, in care s-au parcurs zone cu diferite tipuri de zapada si care a testat capacitatea de orientare a salvatorilor.

In cea de-a treia zi, salvatorii montani au participat, la o altitudine de peste 2000 de metri, la cursuri de citire a zapezii, de evaluare a riscului de avalansa, respectiv de evaluare a factorilor care pot duce la producerea accidentelor montane.

In final, in ultima zi de pregatire, clujenii au participat la exercitii de transport al victimelor, atat in zonele montane inalte – zone de abrupt, cat si pe partiile de schi.

Desfasurata intr-unul dintre cele mai bine administrate parcuri naturale din Europa, actiunea face parte dintr-un proiect inceput in urma cu patru ani de catre salvatorii montani romani si cei polonezi. Proiectul este sustinut de Consiliul Judetean Cluj, fiind parte a colaborarii aprofundate dintre judetul Cluj si voievodatul Malopolska, regiuni infratite inca din anul 2005.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *