Scolile speciale din Cluj, pregatite pentru inceperea noului an scolar

Scolile speciale, unitati de invatamant special aflate in subordinea Consiliului Judetean Cluj, sunt pregatite pentru inceperea noului an scolar.

Ele au finalizat in bune conditii lucrarile necesare pentru a asigura, odata cu inceperea noului an educational, derularea optima a activitatilor specifice.

Ma bucur sa pot anunta faptul ca scolile speciale de sub autoritatea noastra sunt pe deplin pregatite sa-si deschida portile si sa-i primeasca asa cum se cuvine pe toti elevii si prescolarii. Copiii vor avea parte si in acest an de cele mai bune conditii de studiu, adaptate nevoilor si cerintelor fiecaruia”. Acestea sunt precizarile facute de Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Se impune a fi mentionat faptul ca toate scolile speciale de sub autoritatea forului administrativ judetean beneficiaza de autorizatie de functionare.

Situatia la scolile speciale din Cluj-Napoca

Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva a efectuat lucrari de igienizare si reparatii curente. Ele sunt necesare pentru cei peste 150 de elevi cu dizabilitate intelectuala si cu tulburari din spectrul autist ce beneficiaza de serviciile educationale si terapeutice ale scolii. A fost achizitionat mobilierul pentru 10 sali de clasa.

La Scoala Gimnaziala Speciala Centru de Resurse si Documentare privind Educatia Incluziva/Integrata au fost igienizate clasele, grupurile sanitare si casa scarii, realizandu-se dezinsecţia in toate spatiile interne si deratizarea, in exterior. Au fost facute verificarile periodice la microbuzele scolare si reparatiile aferente. Urmeaza sa se cumpere mobilier scolar nou si doua panouri de baschet.

La Scoala Gimnaziala Speciala pentru Deficienti de Auz „Kozmutza Flora” au fost realizate lucrari de reparatii. S-a schimbatgresia, faianta si obiectele sanitare din toalete si hol. S-au zugravit si igienizat salile de clasa si au fost efectuate reparatii atat la nivelul acoperisului, cat si in ceea ce priveste centrala termica. Institutia este pe deplin pregatita sa primeasca cei aproximativ 120 de elevi.

Pe langa activitatile de igienizare si zugravire, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienti de Auz Cluj-Napoca a montat usi si geamuri termopan. A montat faianta in scoala si gradinita, gresie pe hol si in magaziile din gradinita si a demarat lucrarile de reparatii necesare. Au fost inlocuite jgheaburile si burlanele de scurgere de la cladirea liceului. S-a renovat magazia pentru alimente si beciul din gradinita si magazie.

La Scoala Profesionala Speciala „Samus” au fost efectuate reparatii curente si zugraveli la bucatarie, cantina si dusurile din internat, lucrari de automatizari la poarta de acces. Elevii practicieni in meseria de zugrav au amenajat si igienizat patru sali-atelier. Igienizari si reparatii s-au facut si in camerele din internat si din scoala. Unitatea va functiona cu 37 de clase de invatamant special gimnazial si profesional, cu 380 de elevi.

Inclusiv gradinita

Gradinita Speciala a derulat operatiunile specifice inceputului de an scolar – igienizari si deratizari, pentru cei 40 de prescolari cu cerinte educative speciale, repartizati pe cinci grupe de nivel. Institutia de invatamant special face inscrieri pe tot parcursul anului scolar, in functie de recomandarile medicilor specialisti si solicitarile parintilor.

Situatia de la scolile speciale din teritoriu

O alta unitate dintre scolile speciale, Scoala Gimnaziala Speciala „Transilvania” Baciu a realizat, pentru asigurarea conditiilor optime la debutul anului scolar in care sunt inscrisi 49 de elevi, o serie de lucrari de reparatii ale peretilor, precum si de igienizare si zugravire a spatiilor interioare din salile de clasa, coridoare si alte zone in care se desfasoara activitati.

In cadrul Liceului Tehnologic Special Dej, lucrarile prilejuite de inceperea noului an scolar au vizat amenajarea locului de joaca pentru elevi, in curtea interioara a liceului, acesta venind in sprijinul activitatilor recreative pe care profesorii le desfasoara cu cei cca. 140 de elevi.

Alaturi de lucrarile de igienizare a salilor de clasa si cele de reparare a mobilierului scolar, Scoala Gimnaziala Speciala Huedin, unde sunt inscrisi 60 de elevi cu cerinte educative speciale, s-a pregatit pentru anotimpul rece si a aprovizionat unitatea cu material lemnos necesar incalzirii spatiilor destinate invatamantului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *