Scumpirea locuintelor incetineste, inclusiv la Cluj
Cel mai recent raport de piata realizat de Analize Imobiliare, platforma lansata si sustinuta de Imobiliare.ro, releva incetinirea ritmului scumpirilor pe segmentul residential. Evolutia se datoreaza diminuarii cererii din partea potentialilor cumparatori si reducerii volumului de tranzactii.
„In al doilea trimestru din 2018, preturile solicitate pentru locuintele disponibile spre vanzare in Romania (apartamente si case) s-au majorat, per ansamblu, cu 1,4% fata de cele trei luni anterioare (avans similar cu cel consemnat in primul trimestru din 2018). Fata de aceeasi perioada a anului trecut, asteptarile actuale ale proprietarilor sunt cu 4,7% mai ridicate – in conditiile in care, in T2 2017, avansul anual al preturilor ajungea la 13%”, noteaza autorii studiului.
„Incepand din a doua jumatate a anului trecut, ritmul de crestere a preturilor proprietatilor rezidentiale a incetinit din cauza volatilitatii cererii pe segmentul Prima Casa, din cauza scaderii ofertei de proprietati existente, precum si numarului insuficient de locuinte nou-construite”, a declarat Adrian Erimescu, CEO Imobiliare.ro.
Scumpirea mai redusa este generata de cererea in scadere
Semnificativ este, potrivit specialistilor, ca cererea pentru proprietati rezidentiale (apartamente, dar si case) a avut o evolutie anuala descendenta. Statisticile Analize Imobiliare releva, fata de perioada similara din 2017, un declin de 5% la nivelul marilor centre regionale ale tarii, in conditiile in care doar trei dintre acestea au consemnat, de fapt, scaderi, respectiv Constanta (-15%), Bucuresti (-8%) si Brasov (-4%). „Aceasta tendinta poate fi pusa pe seama influentei crescute a ceea ce se intampla in domeniul creditarii: daca anul trecut multi romani s-au grabit sa acceseze un credit Prima Casa din pricina fondurilor limitate, in al doilea patrar din 2018 lucrurile s-au mai potolit pe fondul cresterii sustinute a indicelui ROBOR, unii dintre potentialii cumparatori preferand chiar sa-si amane decizia de achizitie”, mai arata autorii studiului.
„Pentru prima data in ultimii trei ani, am inregistrat o scadere a cererii in marile orase: in comparatie cu anul trecut, au fost cu 5% mai putini potentiali cumparatori. In trimestrul al doilea din 2018 a avut loc si un usor recul al vanzarilor. Presiunile evidentiate mai sus au dus la o scadere anuala cu 1,3% a numarului de tranzactii, care au ajuns la 151.481. Pe fondul unei evolutii modeste a economiei in prima parte a acestui an, asteptarea Analize Imobiliare pentru a doua jumatate din 2018 este ca la nivel national vor avea loc mai putine tranzactii, in contextul stagnarii cresterii preturilor”, a subliniat Dorel Nita, Head of Data and Research in cadrul Imobiliare.ro si Project Manager al AnalizeImobiliare.ro.
Situatia pe ultimele trei luni
In ultimele trei luni, valorile de listare ale apartamentelor au avut o evolutie ascendenta in toate cele sase mari centre regionale monitorizate. „Scumpirea a fost, insa, vizibil mai mica decat in anii precedenti. In Cluj-Napoca, apartamentele au consemnat una dintre cele mai mici cresteri, respectiv 1,9%, pana la 1.510 euro pe metru patrat util. Cu toate acestea, nivelul actual al preturilor locuintelor din oras este cu circa 14% mai mare decat in urma cu 12 luni. Clujul continua sa fie singurul mare centru regional in care apartamentele sunt mai scumpe acum decat acum zece ani, la o diferenta de 13,6% fata de T2 2008”, mentioneaza specialistii Imobiliare.ro.
In Bucuresti, pretentiile vanzatorilor s-au majorat cu 2,2% in intervalul aprilie-iunie, pana la 1.280 de euro pe metru patrat util. „Dintre marile orase analizate, Capitala se remarca prin cea mai mica diferenta de pret la 12 luni, respectiv 4,4%. Aceasta se afla la polul opus fata de Cluj-Napoca si in ceea ce priveste evolutia preturilor din 2008 incoace: aici apartamentele au recuperat cel mai putin din ieftinirile provocate de recesiune, acest tip de proprietati fiind, in momentul de fata, cu aproape 40% mai scumpe decat in T2 2008”.
Potrivit studiului, dintre resedintele de judet ale tarii, cele mai mari cresteri pe segmentul apartamentelor au avut loc in Sfantu-Gheorghe (6,3%), Alexandria (6%), Piatra-Neamt (5%), Targoviste (4,8%) si Buzau (4,5%). Aceste variatii au fost, insa, vizibil mai temperate decat in primele trei luni ale anului, cand Miercurea-Ciuc consemna un avans-record, de 17,8% (in ultimele trei luni, in capitala Harghitei a avut loc o crestere de 4,4%). La polul opus, Baia Mare a inregistrat o usoara scadere (de 0,1%), lista celor mai mici variatii de pret fiind completata de Oradea (un plus de 0,7%), Alba Iulia (+1%), Ploiesti (+1,2%) si Satu Mare (+1,2%).