Sediul Consiliului Judetean va deveni prima cladire publica verde

Sediul Consiliului Judetean Cluj se pregateste sa devina prima cladire publica verde din Romania. Prietenoasa cu mediul si cu un consum de energie extrem de redus, aproape de zero.

In acest scop, forul administrativ clujean a lansat concursului de solutii pentru proiectul “Noul Consiliu Judetean Cluj – Extinderea si modernizarea cladirii sediului Consiliului Judetean Cluj”. Proiectul urmareste certificarea conform standardelor BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) privind cladirile verzi. Se refera atat la cladirea existenta a Consiliului Judetean cat si la extinderea acesteia. Principalul obiectiv al concursului il reprezinta noul corp de cladire ce urmeaza a fi edificat si conectarea acestuia la sediul actual si la spatiul public.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise: “Ceea ce ne propunem prin intermediul acestui proiect este sa asiguram un plus de eficienta activitatii administrative, in special in relatia cu cetatenii. De altfel, o atentie aparte va fi acordata exact acestui aspect, spatiilor destinate relatiilor directe cu publicul. Am gandit aceasta investitie in ton cu ultimele tendinte in domeniu, motiv pentru care am decis transformarea sediului Consiliului Judetean intr-o cladire verde, cu un consum de energie infim, redus aproape la zero”.

In ce va consta prima cladire publica verde

Concursul de arhitectura are drept mare premiu atribuirea contractului de proiectare cu o valoare estimata de 970.000 de lei, fara TVA. Scopul sau este identificarea celor mai bune solutii pentru extinderea si modernizarea cladirii Consiliului. Castigatorul va contracta serviciile de proiectare pentru construirea noului corp de cladire. In plus, va gandi conectarea cu cel existent, interventiile pe sediul actual al Consiliului Judetean, amenajarile exterioare si sistematizarea verticala pentru intreaga parcela.

Reunirea in acelasi sediu, a tuturor directiilor din cadrul Consiliului, se realizeaza in vederea eficientizarii activitatii acestora. Imobilul va fi prevazut cu sisteme inteligente de gestionare a utilitatilor. Va stimula mobilitatea alternativa prin incurajarea folosirii bicicletei si prevederea unor statii de incarcare pentru autovehicole electrice. Urmeaza a se realiza si un spatiu accesibil pentru persoane cu dizabilitati; se asigura accesul tuturor in zona publica, in spatiile de lucru si in spatiile exterioare.

Cladirea va respecta standardul de cladire cu consum de energie aproape zero. Ea va avea un consum maxim de energie primara din surse conventionale (combustibili fosili) de 69 kWh/mp/an si un nivel maxim al emisiilor de CO2 de 19 kg/mp/an. Tot pentru reducerea consumului de energie vor fi implementate solutii passive. Printre acestea: sisteme de umbrire pentru evitarea supraincalzirii; ventilare naturala pentru a reduce consumul energetic necesar racirii; bun iluminat natural pentru reducerea consumului de energie din iluminatul artificial; masa termica pentru retinerea si inmagazinarea energiei.

Termenul limita de depunere a propunerilor de proiecte este 13 mai 2019. Castigatorul concursului de solutii va fi anuntat in data de 20 mai 2019.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *