Sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei va fi reabilitat cu fonduri europene

Sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei va fi reabilitat cu fonduri europene, potrivit unui proiect depus in acest sens de Consiliul Judetean.

Consiliul Judetean Cluj a depus spre finantare europeana, prin intermediul sistemului electronic national MySMIS 2014, proiectul vizand “Restaurarea anvelopei Palatului Reduta, in prezent Muzeul Etnografic al Transilvaniei”.

Acest demers a devenit posibil ca urmare a recentei lansari a Ghidului specific Axei prioritare 5.1 prin care se asigura entitatilor publice din Romania posibilitatea de a accesa finantari europene pentru continuarea si finalizarea investitiilor demarate din fonduri publice, respectiv decontarea celor realizate pana in prezent si care privesc conservarea, protectia, promovarea si dezvoltarea patrimoniului cultural material si imaterial.

Beneficiind de acest apel dedicat exclusiv investitiilor retrospective ce nu au ajuns pana in acest moment la faza finala a receptiei, Consiliul Judetean Cluj urmareste accesarea, prin intermediul P.O.R. 2014-2020, a sumei considerabile de 6.696.464,67 lei, bani europeni care vor fi folositi atat pentru restaurarea si conservarea anvelopei cladirii Muzeului, cat si pentru digitizarea obiectivelor de patrimoniu din cadrul cladirii. Degrevand, in acest fel, bugetul de investitii al judetului Cluj de aproape 1,5 milioane de euro, forul administrativ judetean intentioneaza sa realizeze o serie de lucrari la aceasta cladire cu profunde semnificatii istorice in care, acum 124 de ani, s-a desfasurat celebrul “Proces al memorandistilor”, moment considerat de istorici ca reprezentand un importat act de emancipare a romanilor din Transilvania si care a pregatit actul Marii Uniri cu Regatul Romaniei.

Folosim orice oportunitate pe care o avem pentru a depune noi si noi proiecte europene. In mod evident, toate aceste fonduri comunitare pe care le obtinem inseamna economii la bugetul nostru de investitii iar banii deveniti, astfel, disponibili sunt folositi pentru finantarea altor proiecte atat de necesare pentru comunitate”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.

Necesitatea restaurarii acestei cladiri simbol, sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, aflate pe lista monumentelor istorice de interes local, a rezultat in urma realizarii Documentatiei de Avizare a Lucrarilor de Investitii (D.A.L.I.), document care a relevat faptul ca starea fizica a fatadelor cladirii Reduta impune interventii urgente de consolidare si reabilitare arhitecturala. Astfel, principalele lucrari de constructie propuse in cadrul proiectului european si care urmeaza a fi atribuite, prin licitatie, la finele acestei luni, vizeaza finalizarea fatadei Nord – cea dinspre strada Memorandumului, continuarea lucrarilor la celelalte fatade, executarea lucrarilor la acoperis, realizarea lucrarilor conexe interioare, inclusiv hidroizolatii, precum si a celor conexe exterioare – amenajare curte, copertina scara subsol, etc. Un element de noutate il reprezinta includerea, la valoarea initiala, a costurilor iluminatului arhitectural al fatadei acestui monument istoric cu valoare de patrimoniu, conform reglementarilor Masterplanului elaborat in acest sens de primaria clujeana.

La finalizarea lucrarilor, cladirea-simbol din centrul istoric al Clujului va beneficia de un plus de vizibilitate, fapt ce va genera un impact pozitiv atat asupra activitatii muzeale interne, prin cresterea numarului de vizitatori si a evenimentelor culturale organizate cat, mai ales, asupra cresterii valorii si a atractivitatii ansamblului arhitectonic. Nu in ultimul rand, prin reabilitarea fatadei principale de la sediul Muzeului Etnografic, se va asigura o crestere a sigurantei miilor de pietoni care tranziteaza zilnic trotuarul din fata cladirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *