Sfantul Mare Mucenic Mina
Sfantul Mina este praznuit de Biserica Ortodoxa pe 11 noiembrie. S-a nascut in Nakiyos, in apropiere de Memphis, in prima jumatate a secolului al III-lea. Este sfantul care ii ocroteste pe cei pagubiti si ii ajuta pe cei nedreptatiti in procese sau pe cei ce au pierdut ceva ori au fost inselati.
Ramane orfan pe cand era copil. Tatal i-a murit cand avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani dupa acesta. Intra in armata imperiala, insa, pe 23 februarie 303, cand Diocletian a emis primul edict de persecutare a crestinilor, paraseste armata si se retrage in desert, dedicandu-se vietii ascetice. Aici il va intalni pe Sfantul Macarie Egipteanul. Acesta ii va spune: „Ce cauti intre cer si pamant, Mina, de unul singur? Locul tau este in mijlocul multimii, ca sa ia aminte toti la cuvintele si la faptele tale. Ai schimbat o haina de ostas cu alta, atunci sfarseste pe campul de lupta, ca sa inviezi ca un invingator fara sabie”.
Sfantul Mina implineste cuvintele Sfantului Macarie, paraseste desertul si ajunge in Cotyaeum, cel mai apropiat oras de desertul in care vietuise. Aici avea loc o serbare in cinstea zeilor. Sfantul Mina marturiseste ca este crestin in fata celor ce cinsteau zeii. Pentru acest motiv este luat de soldati si dus inaintea prefectului Pyrrhus. Pentru ca a refuzat sa se lepede de credinta in Hristos, i s-a taiat capul.
Datorita unei minuni savarsite de Sfantul Mina, crestinii vad in el si un ocrotitor al celor pagubiti.
Moastele Sfantului Mina se afla in mai multe locuri din tara. La ele vin sa se inchine mii de credinciosi. Din anul 1874, Biserica Sfantul Mucenic Mina din Bucuresti pastreaza fragmente din moastele acestuia. Credinciosii se pot inchina la moastele Sfantului si in Catedrala Mitropolitana din Iasi. si in Biserica Sfantul Mina din cartierul Obcin, Suceava, sunt prezente doua fragmente din moastele Sfantului Mina.
La Biserica din Bucuresti exista, din 2006, 23 de clopote care pot canta peste 1.000 de melodii. Clopotele, turnate la atelierele Grassmaryt din Austria, sunt actionate prin telecomanda, datorita unui sistem GPS conectat la satelit. De asemenea, si ceasul de pe peretele clopotnitei este conectat la satelit, ele indicand intotdeauna ora exacta.