Sfantul Spiridon, mare facator de minuni

Cinstit in fiecare an de credinciosi pe 12 decembrie, despre Sfantul Spiridon, episcop al Trimitundei, se crede ca isi paraseste racla si pleaca in ajutorul oamenilor care ii inalta rugaciuni. De-a lungul timpului, mai multi clerici au marturisit ca, din cand in cand, moastele sale dispar din biserica din Corfu. Iar atunci cand reapar sunt calde si prafuite, avand urme de pamant si iarba.

Datorita minunilor savarsite in intreaga lume, Sfantul Spiridon a fost denumit si „Sfantul calator”. Alergand prin toata lumea sa ii ajute pe cei care au nevoie de el, Sfantul isi toceste periodic incaltamintea, niste papuci din matase. Astfel, preotii de la catedrala din Corfu ii schimba anual imbracamintea si incaltamintea tocita, pe 12 decembrie.

Hainele purtate sunt daruite manastirilor ortodoxe din intreaga lume. Acesta este si motivul pentru care, in cantarile Acatistului sau spunem: „Bucura-te ca esti si cu oamenii cu trupul petrecator; Bucura-te ca incaltamintele tale slujesc ca dovada“.

In credinta populara se spune ca Sfantul Spiridon ii apara pe cei care ii cinstesc ziua, trimitandu-le minuni si ii pedepseste pe cei care il nesocotesc. Prin traditie, Sfantul Spiridon este patronul cizmarilor, al cojocarilor si olarilor, care-l cinstesc prin petreceri si prin voie-buna.

Pentru sanatatea intregii familii, pentru castig si pentru spor in casa, in ziua praznicului nu se lucreaza in gospodarie: nu se coase, nu se spala rufe si nu se face curatenie. La sate nu se injuga vitele pentru ca este rau de paguba, iar animalelor de tractiune li se da sa manance fanul din mana.

Se mai spune ca in aceasta zi, saracii se imbogatesc, iar bolnavii se vindeca. Sfantul Spiridon vindeca toate bolile. E tinut ca aparator de boli de vite, de oameni. In aceasta zi, la biserica se face agheasma care e buna pentru bolile primejdioase.

Moastele se afla in insula Corfu Sfantul Spiridon s-a nascut in jurul anului 270, in localitatea Skia din insula Cipru, pe timpul Sfantului Imparat Constantin cel Mare.

Spiridon a fost ales episcop al cetatii Trimitunda, din apropierea orasului Pafos, el participand si la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, in anul 325. In jurul anului 295, in timpul persecutiilor duse de imparatul Maximian, Spiridon este arestat si exilat pentru o perioada. Sfantul a murit in anul 348, la varsta de 78 de ani, fiind ingropat in Biserica Sfintii Apostoli din Trimitunda. In anul 1453, moastele Sfantului Spiridon au fost duse in Serbia, iar apoi au fost mutate in insula Corfu din Grecia, unde se afla si in ziua de azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *