Si prin aportul Clujului, Romania devine semnificativa in materie de electrocasnice mici

Producatorul italian De’Longhi, care detine o unitate de productie la Cluj, a contribuit la cresterea productiei de electrocasnice mici in Romania, care a intrat in top 10 mondial.

Romania a ajuns pe locul zece in topul celor mai mari producatori de electrocasnice mici din lume. Valoarea productiei a urcat de la 60 mil. euro la peste 500 mil. euro in mai putin de un deceniu, mai exact in perioada 2010-2019. Este ceea ce rezulta din datele asociatiei APPLia – The Home Appliance Europe.

Prezenta Romaniei in topul celor mai mari producatori de electrocasnice mici din lume este posibila datorita dezvoltarii pe plan local a unor investitii de profil. Este vorba despre fabricile De’Longhi si Philips. Pe piata locala mai sunt alte fabrici importante de electrocasnice. Acestea realizeaza articole de mari dimensiuni, precum aragazuri, frigidere, masini de spalat si aspiratoare.

Grupul italian De’Longhi, o afacere de familie cu o istorie de mai bine de un secol, detine in Romania doua unitati de productie. In ele realizeaza espressoare si alte electrocasnice mici. Unde dintre ele se afla la Cluj, in parcul industrial din comuna Jucu, unde italienii au preluat fosta fabrica Nokia.

Cifrele pe 2020 si respectiv 2021 nu sunt publice, insa productia romaneasca de profil si-a continuat ascensiunea. Cresterea vine pe fondul apetitului crescut de astfel de bunuri in vremea pandemiei.

Topul celor mai mari producatori de electrocasnice mici din lume este condus detasat de China. Chinezii realizeaza bunuri de profil in valoare de 6,7 mld. euro anual. Pe pozitiile urmatoare se afla: Germania (3,4 mld. euro), Olanda (1,9 mld. euro) si Franta (1 mld. euro). Acestea sunt singurele tari cu productii de peste 1 mld. euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *