Situatii si predictii in prag de campanie electorala
Campania electorala va incepe peste cateva zile, in aceasta saptamana, pe 28 august. Pare greu de crezut ca doar atunci, deoarece partidele au furat sistematic startul, atat in online, cat si pe teren.
Ne gasim si acum in perioada electorala care a inceput in 29 iulie, dar inca nu suntem in campanie. Perioada electorala subsumeaza intreg intervalul de pana la 27 septembrie in care se fac operatiuni in vederea alegerilor si include campania electorala.
Radiografie de eventuala preferinta electorala
Cum stau principalele forte politice din judet? Care este situatia actual? Ce se poate previziona pentru data alegerilor? Observatiile noastre se bazeaza pe trei sondaje de tipul fata in fata, derulate in august pe pagina de Facebook a Grai de Cluj.
Sondaj 1
Primul sondaj i-a avut in vedere pe Emil Boc si Vasile Sebastian Dincu. Alegerea poate parea curioasa, dar atunci se vehicula o posibila candidatura a lui Dincu. Fara indoiala, era o manevra de PR si nu a fost luata prea in serios. Rezultatul sondajului de preferinte a aratat de ce: Dincu nu prea are carisma electorala. Alegatorii nu se dau in vant sa-l voteze. 4.000 de clujeni si-au exprimat preferinta in sondaj, 93% pentru Emil Boc si doar 7% pentru Vasile Dincu. Intre timp, Dincu a fost ales presedintele Congresului National al PSD si a facut observatia ca PSD a pierdut jumatate din electorat. O sa vedem cum o sa-l recucereasca cu lideri care nu au o baza electorala masiva in teritoriu si cu membrii de partid din Oltenia (fieful traditional PSD) trecuti in plan secund.
Sondaj 2
Un alt sondaj i-a pus fata in fata pe principalii candidati la functia de primar. Sondajul s-a incheiat cu cifre rotunde. 5.000 de respondenti, 70% il agreaza pe Boc, 30% simpatizeaza cu Ungureanu. Emanuel Ungureanu a facut o figura foarte onorabila, insa Boc pare inca o nuca prea tare. Efortul facut de Ungureanu pentru strangerea de semnaturi a fost remarcat de toata lumea. Prestatia lui ca parlamentar si implicarea in problemele Clujului nu pot fi negate. Clujenii insa s-au obisnuit cu Boc, care pare capabil sa-si adjudece victoria, chiar daca nu atat de usor ca precedenta.
Sondaj 3
Surpriza vine de la Consiliul Judetean. La sondajul Salagean contra Tise au raspuns peste 1800 de persoane. Acestia si-au exprimat preferinta astfel: 57% pentru Catalin Salagean (USR) si 43% pentru Alin Tise (PNL). Chiar daca entuziasmul pentru vot a fost mai redus, iar sondajele pe Facebook nu sunt electorale si au limitele lor (se voteaza si din afara judetului, exista fara indoiala conturi false care exprima voturi, este mai putin relevant decat un sondaj clasic), totusi rezultatul este interesant, avand in vedere ca Salagean este cvasi-necunoscut publicului clujean. Alin Tise nu pare prea popular, concluzie care poate fi desprinsa nu numai din rezultatul sondajului, ci si din comentariile exprimate pe Facebook. Situatia a fost cu totul alta decat in cazul lui Emil Boc.
Care ar fi fost strategia electorala mai buna?
In aceste conditii, nu era mai bine ca Ungureanu sa fi fost plasat contra lui Tise? Functia de presedinte de consiliu judetean e cea mai importanta functie pusa in joc la locale. Un partid mai mic trebuie sa-si plaseze piesele principale de artilerie unde frontul adversarului este cel mai slab, nu unde este cel mai tare. Altfel, proiectilele mai puternice explodeaza cu impact redus.