Sonda solara indiana a ajuns pe orbita Soarelui

Sonda solara indiana Aditya-L1 a intrat sambata pe orbita Soarelui, parcurgand o calatorie de patru luni. Aceasta reprezinta un succes recent in cadrul ambitiosului program spatial al Indiei. Sonda solara este echipata cu o serie de instrumente destinate masuratorii si observarii straturilor exterioare ale Soarelui.

Ministrul indian al Știintei si Tehnologiei, Jitendra Singh, a comunicat ca sonda a atins orbita sa finala. Sonda are misiunea „de a dezvalui misterul legaturii dintre Soare si Pamant”.

Sonda solara Aditya-L1 a intrat pe orbita Soarelui

Statele Unite si Agentia Spatiala Europeana (ESA) au expediat numeroase sonde catre centrul sistemului solar incepand cu programul Pioneer al NASA din anii 1960. Cea mai recenta misiune a Organizatiei Indiene de Cercetare Spatiala (ISRO) reprezinta prima dintr-o tara asiatica care a fost plasata pe orbita Soarelui.

Premierul Narendra Modi a salutat evenimentul ca pe o alta „piatra de hotar” in programul spatial al Indiei. „Aceasta este o dovada a dedicarii neobosite a oamenilor nostri de stiinta”, a declarat el pe retelele sociale, adaugand: „Vom continua sa exploram noi frontiere stiintifice in beneficiul omenirii”.

Sonda isi propune sa studieze ejectiile de masa coronala

Aditya a calatorit pe o distanta de 1,5 milioane de kilometri de la Pamant. Aceasta reprezinta doar 1% din distanta care separa planeta noastra de steaua sistemului solar.

In prezent, sonda solara se afla intr-un punct in care fortele gravitationale ale celor doua corpuri ceresti se anuleaza reciproc. Astfel, i se permite sa ramana pe o orbita stabila in jurul Soarelui.

Aditya isi propune sa studieze ejectiile de masa coronala. Acesta este un fenomen periodic caracterizat prin eliberari masive de plasma si energie magnetica din atmosfera Soarelui. Aceste eliberari de masa coronala sunt foarte intense. Ele pot ajunge la Pamant si sa perturbe functionarea satelitilor.

Sonda spatiala a Indiei, misiune cu real succes

De asemenea, misiunea pe care o are sonda spatiala isi propune sa aduca claritate asupra altor fenomene solare prin captarea imaginilor si masurarea particulelor din atmosfera superioara a Soarelui.

Programul spatial al Indiei gestioneaza un buget comparativ modest. Acesta a crescut semnificativ din momentul in care tara a lansat prima sonda pe orbita Lunii in 2008.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *