Strandul Municipal ar putea fi reabilitat
Strandul Municipal, situate langa Cluj Arena, ar putea fi reabilitat si modernizat, potrivit unui proiect avizat de comisia de urbanism.
Strandul a functionat incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cand politistii orasului veneau initial sa se relaxeze aici, dupa care bazinele au fost deschise tuturor locuitorilor Clujului.
Comisia de Urbanism a Primariei Cluj a aprobat un proiect care prevede ca Strandul Municipal va fi reabilitat. Baza de agrement va putea fi modernizata, insa, abia dupa ce Planul Urbanistic Zonal va fi votat de plenul Consiliului Local.
“Acolo au fost gandite doua zone: cea din partea stanga a Canalului Morii va fi un perimetru cu trei bazine si un spatiu de loisir, urmand ca in partea dreapta sa fie zona de terase, unde se poate manca, oamenii pot sta la masa. De asemenea, ne dorim ca prin aprobarea acestui PUZ sa cream un spatiu, langa Canalul Morii, care sa aiba continuitate. Va trebui sa gasim si solutii, cine va face decolmatarea Canalului Morii in zona respectiva” , a declarat un functionar din primarie.
Strandul aflat in apropierea stadionului a functionat pana la sfarsitul anilor ’90, insa acum este in paragina. Ultimul proprietar al terenului pe care se afla vechiul strand era societatea Unita Turism din Timisoara. De altfel, pe site-ul companiei strandul se afla inca scos la vanzare. Pretul cerut: 6 milioane de euro, negociabil.
Investitorii imobiliari au incercat, de-a lungul timpului, sa profite de amplasarea terenului si sa construiasca acolo cladiri de mari dimensiuni, dar Comisia Zonala a Monumentelor Istorice (CZMI) s-a opus de fiecare data si a solicitat ca zona sa ramana una de agrement.
“Au fost mai multe solicitari: fie pentru un hotel, care venea in pandant cu Hotelul Sport, s-a venit cu propuneri pentru cladiri sportive, dar erau de inaltime foarte mare. Și n-am aprobat sa se construiasca nimic acolo. Este si zona protejata istoric, este si zona verde pentru agrement, ca atare nu am dat voie la nimic”, a declarat o sursa din administratie.
“Am lansat inclusiv propunerea sa ne vanda noua acea parcela si sa amenajam noi acolo. Persoanele private nu au dorit acest lucru, este dreptul lor, dar important este ca vor pune bani ca sa investeasca in acea zona”, a explicat functionarul primariei.
PUZ-ul pentru Strandul Municipal ar urma sa intre in dezbatere in plenul Consiliului Local Cluj pana la inceputul toamnei, dupa care vor putea demara lucrarile de reamenajare a zonei.
“Avand in vedere cat de mare este solicitarea pentru spatii de agrement, cat de mare e cererea pentru bazine de inot, de orice fel, amenajarile vor avea succes. Strandul acesta, cu investitiile minimale care se faceau in perioada comunista, era suprapopulat. Deci, investitia pe care proprietarul urmeaza sa o faca in revitalizarea zonei va deveni nu numai atractiva, dar si rentabila pentru ei, in loc sa fie tinuta ca un maidan paraginit, cum este in momentul de fata”, a completat sursa.
referitor la primul paragraf din articokul dedicatcştrandului : inexact, total pe lângă ! cum, adică, polițiştii se relaxau acolo ?
in cu totul altă parte a existat, intr-adevăr un loc de relaxare ! pentru armată, însă !
mai cetiți, băieți şi fete !