Structura speciala care sa investigheze magistratii

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a spus, ieri, ca este necesara infiintarea unei directii specializate in cadrul Ministerului Public, pe langa DNA si DIICOT, care sa se ocupe de investigarea presupuselor fapte penale ale magistratilor, cu privire la care se inregistreaza putine cazuri de ancheta efectiva, fiind protejati de colegii lor din parchete.

Aceasta propunere face parte din proiectul de modificare a legilor justitiei, prezentat, azi, de ministrul Tudorel Toader. „Propunem infiintarea unei directii specializate in cadrul Ministerului Public, o a treia directie pe langa DNA si DIICOT, o directie care sa aiba competneta exclusiva de efectuare a urmaririi penale pentru faptele reclamate a fi fost comise de catre magistrati”, a spus Toader.

Ministrul Justitiei a explicat faptul ca prin aceasta directie se va proteja autonomia judecatorilor. „In felul acesta, avem in vedere implementarea unei protectii si autonomii, a unor garantii fata de magistratii ca ar fi comis infractiuni. Ati vazut si am vazut faptul ca uneori se reclama in spatiul public de catre judecatori, ca urmare a unei solutii, sunt anchetati de catre autorii rechizitoriilor ale caror solutii au fost infirmate. Personal, eu am aceasta convingere pentru ca nu avem solutii care sa o confirme, dar ca o garantie pentru independenta judecatorilor vom avea un corp specializat, format din 20 de procurori care sa ancheteze reclamatele presupus a fi savarsite de catre magistrati”, a explicat Tudorel Toader.

Ministrul Justitiei a prezentat, miercuri, modificarile propuse pentru legile justitiei. Este vorba despre Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Proiectul de lege va merge la Guvern, Guvernul exprim speranta ca il va adopta, dupa care il trimitem imediat in Parlament pentru a intra in procedura legislativa normala. Adica nu este si nu poate fi vorba despre adoptarea prin Ordonanta de urgenta”, a mai spus Toader, in cadrul conferintei de presa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *