SUA expulzeaza 35 de diplomati rusi

Cea mai recenta decizie a administratiei Obama, pusa in aplicare pe cand presedintele se afla in vacanta in Hawaii, se refera la o miscare in forta: expulzarea a nu mai putin de 35 de diplomati rusi. Acestia au fost declarati „personae non gratae” si au primit notificari prin care li se cere sa paraseasca teritoriul SUA in cel mult 72 de ore, informeaza Reuters.

Doua reprezentante diplomatice ruse, din statele New York si Maryland, au fost inchise, potrivit unor surse citate de CNBC.

„Este vorba de actiuni adoptate ca reactie la acte ruse de hartuire a diplomatilor americani si la alte activitati ale rusilor care sunt incompatibile cu practicile diplomatice”, este explicatia data de un oficial american, sub protectia anonimatului.

De altfel, Administratia de la Washington a averizat ca va lua masuri in urma presupusei implicari a Rusiei in alegerile prezidentiale din SUA si a atacurilor cibernetice asupra Statelor Unite.

In legatura cu aceasta decizie, presedintele Barack Obama, a avertizat joi din Hawaii, Honolulu, ca expulzarea diplomatilor rusi nu reprezinta reactia totala fata de „activitatile agresive” ale Rusiei.

Toti cetatenii americani ar trebui sa fie ingrijorati din cauza activitatilor Rusiei. In octombrie, Administratia mea a stabilit si a anuntat ca Rusia a intreprins actiuni menite sa interfereze cu procesul electoral din Statele Unite. Furturile de date si lucrurile dezvaluite puteau fi ordonate doar de la cel mai inalt nivel al Administratiei de la Moscova. Aceste masuri nu reprezinta reactia totala fata de activitatile agresive ale Rusiei”, a declarat Barack Obama, potrivit NBC.

Aceste masuri vin dupa avertismente publice, dar si private pe care le-am adresat Guvernului rus. Ele reprezinta un raspuns necesar si potrivit la eforturile de a afecta interesele SUA prin incalcarea normelor internationale de conduita. Masurile anuntate nu reprezinta totalitatea demersurilor prin care vom raspunde la actiunile agresive ale Rusiei. Vom lua si altele, in momente si in locuri pe care le vom considera necesare, iar unele dintre ele nu vor fi facute publice”, a spus Barack Obama in declaratia din Honolulu.

Obama a anuntat totusi ca administratia sa va furniza Congresului un raport cu privire la „eforturile Rusiei de a se amesteca in alegerile noastre si cu privire la atacurile cibernetice ce au vizat alegerile noastre”. El a mai spus ca SUA si aliatii trebuie sa colaboreze pentru a combate eforturile Rusiei de a se amesteca in procesele democratice de guvernare.

Presedintele a anuntat ca FBI si departamentul pentru Securitate Interna vor publica informatii clasificate privind activitatea cibernetica a serviciilor ruse de informatii. De asemenea, a confirmat ca Statele Unite au sanctionat noua persoane si entitati ruse, inclusiv GRU, FSB, doua servicii de informatii, patru ofiteri din cadrul GRU si FSB si trei companii care au asigurat suport material catre GRU.

1 thoughts on “SUA expulzeaza 35 de diplomati rusi

 • 30 decembrie 2016 la 15:16
  Permalink

  No,nu mă bolunz ! 🙂
  No no la iei ?
  Auzț !? Poimâine ,e 1Ianuarie ,nu 1Aprilie,nu ? 🙂

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *