Suma platita de Rolls-Royce pentru a scapa de acuzatii

Firma aerospatiala Rolls-Royce a fost de acord sa plateasca 671 de milioane de lire sterline pentru a finaliza un caz de coruptie si mita in Statele Unite si Marea Britanie, potrivit BBC.

Firma aerospatiala va plati 497 de milioane de lire catre Serious Fraud Office (SFO) din Marea Britanie, care investigheaza acuzatiile de frauda si coruptie. SFO a inceput sa investigheze reclamatiile in 2012, cand a cerut firmei informatii despre suspiciunile de mita din China, Indonezia si alte piete.

Rolls-Royce a fost de acord sa plateasca 170 de milioane de lire Departamentului de Justitie din Statele Unite. Alte 21,5 milioane de lire ar urma sa fie platite supraveghetorilor din Brazilia, a mentionat compania.

Compania, unul dintre cei mai mari exportatori de bunuri din Marea Britanie, produce motoare pentru avioane, trenuri, vapoare si submarine nucleare.

„Exista intelegeri voluntare potrivit carora acuzatiile vor fi suspendate daca firma va indeplini anumite conditii, inclusiv plata unor penalizari financiare”, sustin reprezentatii companiei.

Unele acuzatii au o vechime de 10 ani si implica intermediari Rolls Royce, precum companiile locale care se ocupa de vanzari, distributie, reparatie si mentenanta in tari in care firma din Marea Britanie nu are suficienti angajati.

SFO a confirmat ca a ajuns la o intelegere cu Rolls-Royce care permite organizatiei sa plateasca amenzi si sa evite acuzatiile, daca recunoaste fraude sau procese de mita. Intelegerea trebuie sa fie aprobata de instanta.

Aceasta este a treia intelegere de acest tip realizata de SFO de la introducerea in legislatia Marii Britanii din 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *