Telina prezinta numeroase beneficii
Planta face parte din aceeasi familie ca si patrunjelul si feniculul: Umbelliferae. Poate atinge chiar si inaltimea de 30-35 cm. Telina alba este cultivata in zone umbrite, ferita de lumina directa a soarelui. Astfel se explica de ce aceasta are o cantitate mai mica de clorofila in comparatie cu alte plante inrudite.
Radacina telinei este crocanta si este deseori utilizata pentru gatit, la supe sau salate. Are gust usor sarat, in functie de soi. De aceea, se recomanda ca sucul de telina sa fie amestecat cu sucurile fructelor dulci.
Frunzele de telina sunt bogate vitamina A, in timp ce tulpinile sunt o sursa excelenta de vitamina B1, B2, B6 si C la care se adauga potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu si aminoacizi esentiali.
Sodiul organic continut de telina este recomandat pentru consum, fiind esential pentru organism. Chiar si persoanele sensibile la sare pot consuma fara grija sodiul din telina, spre deosebire de sarea de masa, care ii afecteaza pe cei care sufera de hipertensiune arteriala.
Telina este unul dintre cele mai nutritive alimente, dar pentru a beneficia de tot ce iti ofera, aceasta trebuie consumata proaspata, in stare cruda, nici macar conservata prin depozitare la rece. Dupa doua saptamani de refrigerare, se pierd aproximativ 50% din majoritatea vitaminelor, in timp ce prin fierbere se pierde peste 70% din vitamine.
Aceasta radacinoasa este extrem de bogata in apa si fibre, ceea ce o face ideala pentru hidratarea organismului, prevenirea bolii Alzheimer, dizolvarea calculilor. Are reale calitati afrodisiace, ajuta digestia si trateaza numeroase boli cronice.
Radacina sa este o colectie de substante cu efecte terapeutice, insa cele mai multe se gasesc in coaja pe care de obicei o aruncam. Aici gasim substante cu efect antibiotic si antifungic, dar si vitamine – C, B1, B2, B6 , B9, toate cu rol in intarirea sistemului imunitar si protectia fata de radicalii liberi.
Tulpina de telina are beneficii uimitoare pentru sanatate
Sub coaja bogata in vitamine, adica in radacina propriu-zisa gasim calciu, potasiu, magneziu, fosfor si fier – minerale care pastreaza sanatatea sistemului nervos si a celui endocrin. Iata cateva dintre beneficiile telinei:
Adjuvant in cancer
Studiile de laborator au aratat ca in radacina de telina exista opt substante cu efecte citostatice. De exemplu, compusii acetilenici stopeaza cresterea tumorilor. Alte substante din radacina acestei legume, care intre altele dau telinei mirosul specific, au un rol important in prevenirea proceselor de malignizare. Ca atare, se recomanda, atat pentru prevenire cat si ca adjuvant contra bolilor tumorale, consumul de suc de telina – 50-100 ml pe zi.
Prevenirea bolii Alzheimer
Studiile au demonstrat ca luteolina din sucul de telina ajuta in combaterea dementei, prin faptul ca reduce inflamatia la nivelul creierului. Fie ca mananci telina ca atare sau sub forma de suc, previi si tratezi boala Alzheimer.
Electroliti
Sucul de telina este o bautura ideala pentru sportivi, deoarece reface nivelul de electroliti pierduti prin transpiratie in timpul antrenamentelor.
Previne si dizolva calculii
Telina, dar si semintele de telina sunt tonice renale. Consumul regulat de seminte de telina, ca un condiment sau ca un ceai, poate preveni formarea pietrelor la rinichi.
Insomnie
Mineralele si uleiurile din sucul de telina au efect tranchilizant asupra sistemului nervos, ceea ce este benefic persoanelor care sufera de insomnie. Nivelul ridicat de magneziu va ajuta sa va relaxati si sa va adanciti intr-un somn linistit.
Afrodisiac natural
Putine alimente se pot compora cu telina in acesta privinta. Este o combinatie uluitoare de vitamina E, magneziu, niacina, potasiu si zinc, toate necesare pentru o viata sexuala optima. Contine, de asemenea, arginina, un aminoacid care ajuta la extinderea vaselor de sange. Este exact ceea ce face Viagra.
Cum poti prepara sucul
Ingrediente necesare: 3 tulpini de telina, 3 mere, cateva bucatele de broccoli (optional), 1/2 de lamaie fara coaja (optional). Spala bine fructele si legumele, taie-le bucati pentru a se potrivi in storcator si mixeaza.
Recomandari pentru consumul telinei
Alegeti o planta verde, bogata in clorofila. Asigurati-va ca tulpinile si radacina sunt tari, nu moi. Daca doriti sa o pastrati in frigider, infasurati-o intr-o punga de plastic sau o carpa usor umezita. Nu o lasati prea mut la temperatura camerei pentru a nu se ofili. In cazul in care frunzele sunt ofilite, pulverizati putina apa peste acestea si puneti-o la frigider pentru a-si recapata prospetimea.
Atentie!
Ea este o planta suculenta care este acoperita de un strat de „pesticide” care o protejeaza de ciuperci. Acest strat protector contine psoralena, compus care nu este bine tolerat de unii oameni. Cei care manifesta probleme la nivelul pielii dupa ce consuma telina, ar putea experimenta sensibilitate la psoralena.
Persoanele cu tensiunea arteriala scazuta, au acuzat o scadere si mai accentuata a tensiunii dupa consumarea telinii. De aceea, daca va incadrati in aceasta categorie, evitati consumul constant al acestei legume.