TI: Romania este printre cele mai corupte tari din Uniunea Europeana

Romania ocupa locul 59 la nivel mondial si 25 in cadrul Uniunii Europene in clasamentul realizat de organizatia Transparency International privind tarile corupte din perspectiva perceptiei gradului de coruptie in sistemul public.

Organizatia Transparency International a prezentat miercuri raportul anual privind Indicele de Perceptie a Coruptiei (IPC) la nivel global, gradul de coruptie in sectorul public fiind stabilit prin consultarea unor experti si oameni de afaceri din cele 180 de tari incluse in analiza.

Potrivit clasamentului pe anul 2017 privind coruptia realizat de Transparency International, Romania se situeaza pe locul 59 la nivel mondial, avand 48 de puncte, la fel ca in 2016.

Indicele Transparency International foloseste o scala de la 0 la 100, in care 0 puncte inseamna un grad extrem de ridicat de coruptie, iar 100 de puncte, lipsa coruptie, informeaza Mediafax.

Anul acesta, peste doua-treimi din tarile lumii au inregistrat punctaje sub 50, media fiind de 43 de puncte. Din nefericire, aceste performante slabe nu reprezinta o noutate”, observa Transparency International.

Grecia si Iordania ocupa acelasi loc cu Romania in clasamentul privind coruptia. La nivelul celor 28 de state ale Uniunii Europene, Romania se situeaza pe locul 25 (la egalitate cu Grecia), inaintea Ungariei (45 de puncte) si Bulgariei (43 de puncte).

Pe primele locuri in clasament, fiind considerate statele in care nivelul coruptiei este cel mai redus, sunt Noua Zeelanda, Danemarca, Elvetia, Norvegia, Finlanda, Suedia, Singapore, Marea Britanie, Olanda, Luxemburg, Canada si Germania.

Statele Unite se situeaza pe locul 16, la egalitate cu Belgia si Austria. Franta ocupa locul 23, Polonia locul 36, Serbia si China sunt pe locul 77, iar Turcia este pe locul 81. Republica Moldova se pozitioneaza pe locul 122 in randul tarilor corupte, iar Rusia pe locul 135.

Printre cele mai corupte tari figureaza Somalia, Sudanul de Sud, Siria, Afganistan, Sudan, Yemen si Coreea de Nord.

Situatia in Europea Centrala si de Est

In anul 2017, autoritarismul s-a accentuat in Europa de Est si Sud-Est, obstructionand eforturile anticoruptie si amenintand drepturile civice. In aceasta zona a lumii, organizatiile nonguvernamentale si presa independenta s-au confruntat cu provocari in activitatile de monitorizare si criticare a factorilor decizionali. Spre exemplu, in Polonia, institutii guvernamentale au preluat controlul asupra administrarii si distribuirii fondurilor vitale pentru organizatiile nonguvernamentale. In mod similar, in Romania, Guvernul a prezentat un proiect care impune conditii disproportionate de raportare ONG-urilor. Legi comparabile vizand ONG-urile au fost adoptate in tari din aceasta regiune”, constata Transparency International.

Ungaria, care ocupa locul 66 la nivel global, este perceputa ca fiind mai corupta decat Muntenegrul (locul 64), un stat caruia Bruxellesul i-a semnalat ca deocamdata nu poate adera la UE, observa directorul general Transparency International, Carl Dolan.

Este usor ironic ca UE transmite Muntenegrului: «Nu poti fi membru UE pentru ca esti prea corupt», dar in UE exista un stat membru precum Ungaria”, a delarat Carl Dolan pentru agentia Reuters, declaratie preluata de Mediafax.

Potrivit Transparency International, situatia erodarii statului de drept in Ungaria s-ar putea repeta curand in Polonia, unde un alt partid de dreapta ajuns la guvernare a luat masuri in sensul preluarii controlului asupra principalelor institutii. Acest lucru evidentiaza necesitatea ca Uniunea Europeana sa monitorizeze coruptia in toate statele membre asa cum precedeaza deja in Romania si Bulgaria, precizeaza Transparency International, citata de Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *