Trei sferturi din noile locuri de munca din ultimul deceniu au fost create in Bucuresti, Cluj sau Timis
Capitala Bucuresti, precum si judetele Cluj si Timis, au realizat 75%, adica trei sferturi, din toate noile locuri de munca create in ultimul deceniu, iar in 17 judete numarul de salariati a scazut.
Angajatorii din municipiul Bucuresti si din judetele Ilfov, Cluj si Timis au creat 243.000 de noi locuri de munca in perioada iunie 2009 – iunie 2018, acestea reprezentand 75% din toate noile locuri de munca la nivel national de peste 320.000 de joburi „nete“, create in ultimul deceniu, arata datele centralizate de ZF pe baza informatiilor furnizate de Institutul National de Statistica.
„Dezvoltarea a fost si este foarte inegala in profil teritorial. Discutam despre crestere economica, dar daca ne uitam la distributia ritmului de crestere economica pe judete, observam acelasi tipar ca si cel al angajarilor. Sunt cateva zone in primul rand regiunea Bucuresti-Ilfov – care sunt lideri in ceea ce priveste cresterea economica si ritmul de crestere a veniturilor, pe cand unele judete din Moldova bat pasul pe loc de ani de zile, iar aceasta este cauza migratiei“, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.
Pe langa Bucuresti si judetul Ilfov (+164.000 de joburi in 10 ani), in topul zonelor in care s-au facut cele mai multe noi angajari in ultimii zece ani se afla Cluj (+43.800), Timis (+35.500) si Brasov (+22.500).
Ce semnifica noile locuri de munca
In privinta Clujului, trebuie sa spunem ca suna bine pe hartie, dar practic e vorba doar despre o medie anuala de ceva peste 4.000 de noi locuri de munca in judetul Cluj. Intr-adevar, +43.800 imprastiati pe 10 ani dau o medie de doar 4.380 pe an.
Cu siguranta aceasta cifra nu explica, intre altele, explozia preturilor imobiliare. Ceea ce inseamna ca aceasta sporire a preturilor din 2008 incoace nu poate fi pusa pe seama cresterii economice interne, locale. Cu alte cuvinte, Clujul atrage resurse din zonele limitrofe, pe care le saraceste.
Analiza nu spune insa nimic despre sectoarele public si privat, neexistand o defalcare a joburilor la stat sau la privat. Ar fi interesant de stiut cate locuri de munca au fost create de companii, in raport cu ponderea angajarilor bugetare. Statul a fost si el un mare angajator in ultima decada.