Tur demonstrativ in Tinutul Fluturelui Albastru

Asociatia Plaiuri Noi a deschis sezonul activ de plimbari rurale, cu un tur demonstrativ in Tinutul Fluturelui Albastru. O mana de oameni harnici din microregiune si-au deschis portile gospodariei sau au spus povesti despre comorile tinutului participantilor. La tur au participat oameni din domeniul turismului sau al activitatilor recreative.

Traseul a inclus elemente de natura, gastronomie locala, arta, arhitectura si specific local. Participantii au recunoscut ca au vazut aceasta zona cu alti ochi dupa aceasta experienta autentica.

Turul a inceput cu o scurta urcare la Piatra Sinteului. Acolo a fost depanata povestea vietii incredibile a fluturelui Maculinea, adica fluturele albastru. Cu rasuflarea taiata (de la poveste, dar si de la plimbare) grupul a poposit in atelierul a doi artisti stabiliti la Soimeni, artistul ceramist Cristina Pop si sculptorul Nelu Ristea, moment de tihna si fotografii.

Urmatoarea oprire a fost la Agropensiunea Rafila din Paglisa. Oaspetii au fost intampinati cu mancare realizata din produse proaspete din gospodarie sau din cadrul fermei de bovine (pe care au si vizitat-o). Discutiile au curs in jurul arhitecturii care se observa in intreaga microregiune. Casele sunt realizate din tuf vulcanic, piatra specifica a acestei zone.

La pensiune, produse de gospodarie sau de ferma proprie.

Povestile le-au ghidat pasii si catre turnul de vanatoare Teleki din Luna de Jos, povesti cu nobili, cai si paduri seculare de aceasta data. Ziua s-a incheiat in gospodaria familiei Broscoi la Borsa intre animale de ferma si produse locale realizate cu multa pasiune.

In viitorul apropiat vor avea loc si alte intalniri cu comunitatea locala si evenimente deschise publicului larg. Pentru a fi la curent cu tot ceea ce inseamna aceasta zona si ce se intampla la doi pasi de Cluj, se poate urmari pe Facebook.

Ce e Tinutul Fluturelui Albastru

Acesta este o microregiune a judetului Cluj si se intinde de-a lungul Somesului Mic, intre orasele Cluj-Napoca, Gherla si Dej. Teritoriul este acoperit de GAL Somes Transilvan, fiind format din comunele Alunis, Apahida, Bobalna, Bontida, Borsa, Cornesti, Dabaca, Iclod, Jucu, Mintiu Gherlii, Sic si Vultureni.

Tinutul e vopsit albastru nu numai de aripile fluturilor rari de aici ci si de la culoarea Somesului care il traverseaza, de la povestile cu nobili de sange albastru din multiplele castelele din jur, de la casele traditionale albastre cu suri din piatra vulcanica, de la luminile electrice ale festivalurilor, sau de la campurile de lavanda.

Despre organizatori

Turul educativ a fost posibil prin proiectul “Dezvoltarea brandului microregional Tinutul Fluturelui Albastru”. A fost finantat prin PNDR, in cadrul strategiei de dezvoltare locala a Gal Somes Transilvan.

Asociatia Plaiuri Noi incurajeaza atat comunitatea locala, cat si organizatiile, firmele si persoanele care organizeaza tururi ghidate, sa exploreze microregiunea, sa ofere sau sa primeasca experiente autentice in Tinut. Asociatia are sediul in Caminul Cultural din satul Rascruci, comuna Bontida.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *