Ultimatum dur pentru Catalonia venit de la Madrid

Guvernul Spaniei va prelua controlul asupra regiunii Catalonia in cazul in care seful Guvernului catalan, Carles Puigdemont, va oferi un raspuns ambiguu privind independenta regiunii, avertizeaza Juan Ignacio Zoido, ministrul spaniol de Interne, intr-un ultimatum.

Raspunsul liderului catalan trebuie sa fie fara ambiguitate. Sa spuna da ori nu”, a afirmat Juan Ignacio Zoido intr-un interviu acordat postului de radio Cope.

Daca va da un raspuns ambiguu, inseamna ca nu vrea dialog, astfel ca Guvernul Spaniei va trebuie sa treaca la actiuni”, a atras atentia ministrul spaniol de Interne.

In urma cu trei zile, premierul Spaniei, Mariano Rajoy, acorda Guvernului Cataloniei, condus de Carles Puigdemont, un termen de cinci zile pentru a clarifica daca a proclamat sau nu independenta, afirmau, la acel moment, surse guvernamentale de la Madrid citate de cotidianul El Mundo.

Potrivit surselor citate, Carles Puigdemont trebuie sa raspunda pana luni, 16 octombrie, la ora 10.00, daca a proclamat ori nu independenta Cataloniei. In cazul in care premierul Cataloniei va raspunde afirmativ, Madridul ii va acorda un termen suplimentar, pana pe 19 octombrie, pentru a reveni asupra proclamarii independentei.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat miercuri ca va formula o cerere oficiala catre guvernul Cataloniei pentru a clarifica daca a declarat sau nu independenta fata de Spania, avertizand ca autonomia regiunii Catalonia ar putea fi suspendata, relateaza site-ul agentiei Reuters. Anuntul vine dupa ce liderii regiunii catalane au semnat o declaratie de independenta pe care insa au suspendat-o, cerand desfasurarea unor negocieri cu Guvernul central.

Va prezint pozitia guvernului, pentru ca angajamentul fata de claritate este important avand in vedere confuzia generata de evenimentele de ieri din Catalonia. Guvernul spaniol ii va cere guvernului catalan sa clarifice daca a declarat sau nu independenta. Aceasta cerinta este necesara inainte de a activa Articolul 155 din Constitutie. Vrem sa oferim certitudini pentru cetatenii spanioli. Daca Puigdemont respecta legea, se va sfarsi o perioada de ilegalitate si incertitudine. Este ceea ce toata lumea spera, pentru a pune capat situatiei cu care se confrunta Catalonia. In raspunsul la solicitarea noastra, domnul Puigdemont are posibilitatea de a raspunde multor apeluri de a reveni in legalitate. Pacea si linistea trebuie restaurate. Voi continua sa actionez cu prudenta”, a spus Rajoy.

Mariano Rajoy, prim-ministrul Spaniei, a cerut ca Executivul sa se intruneasca de urgenta la inceputul zilei de miercuri pentru a decide pasii urmatori. Recent, Rajoy a promis sa foloseasca toate mijloacele de care dispune pentru a bloca independenta regiunii catalane.

Imediat dupa ce mai multi lideri catalani au semnat o declaratie de independenta, vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a declarat ca Puigdemont este „o persoana care nu stie unde se afla, unde merge sau incotro vrea sa se indrepte”.

Potrivit presei spaniole, Cabinetul de la Madrid are la indemana o serie de masuri exceptionale pentru a raspunde actiunii separatistilor catalani. In primul rand este vorba de activarea, in premiera, a articolului 155 din Constitutie, insa sub notificarea prealabila a autoritatilor catalane care sa aiba termen de doua-trei zile.

Articolul 155 prevede ca „daca o comunitate autonoma nu-si indeplineste obligatiile impuse prin Constitutie sau alte legi ori actioneaza intr-un mod care prejudiciaza grav interesul general al Spaniei, Guvernul poate, dupa depunerea unei plangeri la Presedintele comunitatii autonome care nu a fost solutionata satisfacator, lua masurile necesare pentru a forta Comunitatea sa-si indeplineasca obligatiile respective sau pentru a proteja interesul general sus-mentionat, in urma aprobarii acordate de majoritatea absoluta a Senatului.  In vederea implementarii masurilor prevazute la alineatul precedent, Guvernul poate emite instructiuni pentru toate autoritatile comunitatilor autonome”.

O alta masura pe care ar putea sa o aprobe Guvernul, ar fi declararea starii de urgenta, in conditiile in care considera ca ordinea publica si constitutionala este afectata in mod grav.

Cabinetul spaniol a calificat drept inadmisibil gesul liderului Cataloniei, calificandu-l drept „o tradare inadmisibila”.

Carles Puigdemont, liderul Cataloniei, a semnat, marti seara, alaturi de alti lideri regionali, o declaratie de independenta fata de Spania, insa documentul nu va fi implementat in urmatoarele saptamani pentru ca liderii regiunii catalane sa poarte negocieri cu Guvernul spaniol.

Astazi, Catalonia si-a redobandit suveranitatea deplina. Cerem tuturor statelor si organizatiilor internationale sa recunoasca Republica Catalana ca stat independent si suveran. Solicitam Guvernului catalan sa ia toate masurile necesare pentru a asigura eficienta acestei declaratii si sa ia toate masurile cuprinse in legea tranzitiei pentru a intemeia republica. Constituim Republica Catalana, ca stat independent si suveran, de drept, democratic si social”, se arata in declaratia semnata de Puigdemont.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *