Un nou producator auto in Romania?

Romania a intrat in 2015 in topul celor mai mari 10 producatori de masini din Europa, dupa numarul de autovehicule fabricate. Pe langa cei doi mari producatori Automobile Dacia si Ford Romania in tara noastra exista zeci sau chiar sute de producatori de componente auto. De aproape 10 ani se vorbeste despre intrarea pe piata locala a celui de-al treilea mare producator, iar sansele ca acest lucru sa se intample sunt tot mai mari.

Productia de autovehicule s-a situat in 2015 la nivelul a 387.171 de unitati, ceea ce reprezinta o scadere cu 1,1% fata de productia de autovehicule a anului 2014, cand se fabricasera in Romania 391.422 de autovehicule, conform datelor publicate de catre Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile.

Desi Romania este luata in calcul de marii jucatori din sectorul auto atunci cand vine vorba de extindere sau intrare pe noi piete, tara noastra pierde competitia in favoarea altor tari din Europa. Am ratat o uzina Daimler in favoarea ungurilor si productia SUV-ului Jaguar in favoarea slovacilor.

Un al treilea investitor in industria auto analizeaza intrarea Romania, declara in mai multe randuri Constantin Stroe, presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania. Problema cea mai mare este infrastructura, iar decizia constructorilor auto este conditionata de construirea de autostrazi.

„Decizia privind o noua uzina este un proces foarte rational in care comparam toate aspectele legate de nivelul educational, disponibilitatea fortei de munca, logistica, infrastructura, cat de usor este sa faci afaceri in acea tara, distanta fata de furnizori si clienti. Romania poate fi o solutie. In Romania avem o experienta pozitiva datorita fabricii de cutii de viteze, care este una foarte buna. Si reprezinta un avantaj pentru Romania faptul ca avem acolo o uzina pentru cutii de viteze“, a spus Dieter Zetsche, presedintele consiliului de administratie al Daimler AG, potrivit zf.ro.

One thought on “Un nou producator auto in Romania?

  • 4 martie 2016 la 07:37
    Permalink

    Pentru cata vreme in Romania? Dupa care vor migra spre est, la salarii mai mici in Asia … Forta de munca ieftina si fabrica de componente = Rromania.

    Răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *