Un sfert din populatia Romaniei traieste sub limita saraciei

In Romania anului 2016, un sfert din populatia Romaniei traieste sub limita saraciei. Datele sunt furnizate de Institutul National de Statistica si sunt mai multe decat ingrijoratoare. Astfel, potrivit ultimei consultari facute in teren de statisticieni, 25,4% din locuitorii tari traiesc de pe o zi pe alta.

„Rata saraciei relative se defineste ca fiind ponderea persoanelor sarace (dupa metoda relativa de estimare) in totalul populatiei. Se considera sarace persoanele din gospodariile care au un venit disponibil pe adult-echivalent (inclusiv sau exclusiv contravaloarea consumului din resurse proprii) mai mic decat nivelul pragului de saracie. In mod curent, acest indicator se determina pentru pragul de 60% din mediana veniturilor disponibile pe adult-echivalent. Indicatorul este intalnit uneori sub denumirea de «rata riscului de saracie»”, spune literatura de specialitate.

Suma indicata drept prag al saraciei este 5.821 de lei pe an, ca si consum pe persoana, adica 485 de lei pentru cheltuielile lunare, o medie de 15 lei pe zi pentru a-si asigura cheltuielile cu utilitatile si hrana. Pentru comparatie, in Germania limita saraciei a fost considerata in anul 2003 la un venit lunar de 983 de euro, comparativ cu 110 euro cat este media in Romania.

Salariul minim pe economie, venituri la limita saraciei

In Romania, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost majorat la 1.250 lei incepand cu 1 mai 2016, pentru un program complet de lucru de 8 ore pe zi. Astfel, salariul minim net al unui salariat care nu are persoane in intretinere a crescut de la 785 de lei la 925 de lei. Daca suma se imaprta la doi, in cazul in care exista un parinte singur care are si un copil in intretinere, suma ajunge la 462 de lei pe luna pentru cheltuieli, cu 23 de lei mai mica decat suma considerata prag al saraciei.

Conform datelor de la nivelul lunii decembrie 2015, de aceasta prevedere au beneficiat aproximativ 1.131.600 de salariati  din care 39.322 erau angajati in sectorul bugetar, restul de 1.092.364 lucrand in sectorul concurential.

Consecintele saraciei

Insuficienta veniturilor atrage dupa sine mari carente in alimentatie si de aici un lant intreg de afectiuni care se dezvolta in timp si care presupun cheltuieli mult mai mari pentru sistemul sanitar national. O alta consecinta a veniturilor prea mici este analfabetismul care este doar prima veriga a unui intreg lant care in final duce la imposibilitatea gasirii unui job, deci imposibilitatea asigurarii unui venit stabil.

In lume, aproape un miliard, mai precis 850 de milioane de oameni sufera de foame sau subnutritie din care 170 de milioane de copii. La fiecare 5 secunde moare un copil de o varsta de sub 5 ani, in total mor anual aproximativ 30 de miloane de oameni din cauza subnutritiei. Pe glob, circa 1,4 miliarde de oameni nu au acces la energie electrica, circa 880 de milioane de persoane traiesc, inca, fara apa potabila si 2,6 miliarde de semeni de-ai nostri nu au canalizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *