Valeriu Stoica reinvie un soi romanesc de vita-de-vie de exceptie, Alutus

Domeniul Vila Dobrusa – Crama Avincis lanseaza marti, 31 octombrie, un nou vin produs dintr-un soi romanesc redescoperit la Statiunea de Cercetari Viticole si Vinicole din Dragasani, Cuvée Valerius – Alutus Primus. Soiul de vita-de-vie Alutus devine al treilea soi original creat la Dragasani dupa mult mai cunoscutele Cramposie selectionata, obtinut prin incrucisare deschisa in 1972, si Negru de Dragasani, obtinut in 1993 prin incrucisarea dintre o veche vita-de-vie romaneasca, Negru Vartos si Saperavi.

In comunitatea viticultorilor din Dragasani se vorbea, la nivel de legenda, despre existenta inca a unui soi de vita-de-vie original, care insa nu fusese niciodata cultivat. Noi am descoperit ca la Statiunea de cercetari mai erau cativa butuci de vita-de-vie din acest soi, o creatie rezultata prin incrucisarea unui soi vechi romanesc, Babeasca Neagra si soiul georgian Saperavi. Am salvat practic acest soi numit Alutus, dupa denumirea in latina a raului Olt, altoind in verde cativa butuci de vita-de-vie Carbernet Sauvignon si am constatat ca vinul facut din acesti struguri are un potential cel putin la fel de mare ca Negru de Dragasani”, spune Valeriu Stoica, proprietariul Cramei Avincis.

Cum a reaparut Alutus

In 2020 a fost prima recolta de Alutus, de pe o parcela de jumatate de hectar, ulterior fiind altoite in verde alte 5 hectare de Carbernet Sauvignon si Merlot, Domeniul Vila Dobrusa – Crama Avincis fiind astfel singurul din lume care are o plantatie cu acest soi de vita de vie. In urma procesului de vinificare a primei recolte, fermentarea intr-un tanc de inox si invechirea in butoaie de stejar frantuzesc, au rezultat 2.200 de sticle dintr-un vin spectaculos, caracterizat prin cromatica violetului profund, prin paleta aromatica ampla si prin savoarea catifelata a gustului.

Prezentarea Cuvée Valerius – Alutus Primus are loc in cadrul unui eveniment gastronomic mai amplu organizat de catre Cristian Preotu, proprietarul grupului Le Manoir, la Le Manoir Gourmet Market. ”Suntem incantati sa colaboram cu Crama Avincis si cu familia Stoica la renasterea acestui soi romanesc de vita-de-vie. Este un eveniment deosebit pentru comunitatea locala a celor care cunosc si apreciaza vinul de calitate si este un exemplu elocvent de fuziune a traditiei cu modernitatea. Suntem bucurosi sa prezentam Cuvée Valerius – Alutus Primus intr-un context gastronomic special, alaturi de meniul creat de Chef Daniel Palici la Le Manoir Gourmet Market”,  declara Cristian Preotu.

Le Manoir Gourmet Market si AVINCIS

Le Manoir Gourmet Market, rezultatul parteneriatului dintre investitorul si dezvoltatorul imobiliar One United Properties si Le Manoir, este un spațiu de 400 mp ce aduce atmosfera pariziana in Bucuresti, cu cele mai bune produse gastronomice, vinuri fine si dulciuri artizanale. Gama larga de optiuni este completata de un bistro cu preparate bazate pe produsele atent selectionate din acest magazin concept, intr-o ambianta chic, destinsa, cu un meniu semnat de Daniel Palici.

AVINCIS este continuarea unei povesti de familie, cu pasiune pentru vinuri si lucrul bine facut, care a inceput inca din anul 1927. Atunci, Maria si Iancu Ramniceanu, numit ofiter al armatei romane de Ionel Bratianu, au cumparat in Dragasani un conac in stil neoromanesc pur, inspirat din arhitectura ctitoriilor brancovenesti, inconjurat de vii. In anul 2007 stranepoata lor, Cristiana, alaturi de sotul sau, Valeriu Stoica si de fiica acestora, Andreea Stoica, s-au reintors pe domeniul de familie si au avut revelatia miracolului viei, al vinurilor si al traditiilor locului. Astazi, domeniul Vila Dobrusa, care si-a deschis portile pentru iubitorii vinului in vara anului 2011, cuprinde conacul, crama AVINCIS, 43 hectare de vita de vie, mai multe hectare de padure si amenajarea peisagistica. AVINCIS este simbolul renasterii vinului romanesc, sub semnul traditiei si al modernitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *