Violente in Germania: miting antimusulman si contramanifestatie la Koln

Peste 10.000 de persoane au participat duminica, la Koln, la o contramanifestatie fata de un miting al gruparii xenofobe „Huligani impotriva salafistilor”, care s-a facut cunoscuta anul trecut, in urma unor revolte urbane in acest oras din vestul Germaniei, relateaza DPA in pagina electronica.

Aproximativ 1.000 de persoane au participat la mitingul organizat de catre gruparea „Huligani impotriva salafistilor (Hooligans gegen Salafisten, HoGeSa)”, intitulat „Koln 2.0 – pasnic si fara violenta impotriva extremismului islamist”.

Confruntari violente au izbucnit la miting intre huligani, dintre care multi sunt inregistrati ca neonazisti, si contramanifestanti de stanga, in cateva incidente izolate.

Peste 3.500 de politisti au fost mobilizati la mitingul de duminica de la Koln, al patrulea cel mai important oras din Germania, dar si un elicopter si mai multe tunuri cu apa. Politia a recurs la tunuri cu apa, pentru a impiedica protestatarii de stanga sa inainteze catre oponentii lor politici, ceea ce ar fi dus la violente extreme.

Sapte demonstratii au fost inregistrate pentru duminica, inclusiv contramanifestatii, a declarat un reprezentant al fortelor de interventie. Politia a format cordoane pentru a tine partile la distanta, care s-au reunit de o parte si de alta a Garii Deutz.

Insa atmosfera din taberele care sustin toleranta – in care unii agitau bannere pe care se puteau citi mesaje ca „Bun venit refugiatilor” si „Nimeni nu este ilegal” – a ramas in mare parte relaxata. Diverse trupe au cantat pe o scena, in apropiere.

Politia era ingrijorata ca evenimentul putea degenera, dupa ce un mars, organizat de HoGeSa in octombrie 2014, a degenerat in confruntari de strada violente cu fortele de ordine, in urma carora au fost raniti aproximativ 50 de ofiteri.

La mitingul de anul trecut politia a arestat 17 dintre cei aproximativ 4.000 de manifestanti, dar nu a putut sa-i prinda pe cei care au aruncat cu pietre, sticle si artificii in politisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *