Vizita a unei delegatii germane pe tema sistemului de invatamant dual

Ieri, prefectul judetului Cluj, Ioan Aurel Chereches, l-a insotit pe Hans Eric Tischler, Consul General al Republicii Federale Germania la Sibiu, intr-o vizita la Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca, cu clase de predare in sistem de invatamant profesional dual.

Vizita a debutat cu o intalnire la care au participat Olimpia Mera, directorul Liceului, Torok Zoltan, inspector scolar general adjunct, precum si reprezentanti ai presei locale.

Liceul este primul din Cluj care a adoptat invatamantul dual, in 2014, avand la ora actuala un numar de 30 de locuri pentru specializarea electromecanic utilaje, 30 pentru lacatus constructii metalice si utilaj tehnologic, 15 pentru operator pe masina cu comanda numerica si 14 pentru sudor.

Discutiile au vizat oferta educationala a Liceului cu accent pe specializarile in sistemul de invatamant dual, provocarile actuale ale acestui sistem de invatamant, in special la nivelul judetului Cluj, interesul crescut al companiilor romanesti si straine in cresterea numarului de specializari, nevoia de schimbare a strategiilor de promovare a acestui tip de invatamant, astfel incat tinerii si parintilor acestora sa constientizeze multiplele beneficii pe care le-ar aduce invatarea unei meserii.

Declaratii participanti

Atat dl Prefect cat si dl Consul au reiterat importanta investitiei in educatie, in special in invatamantul profesional ca o conditie necesara dezvoltarii industriei si implicit a economiei, generand eficienta, productivitate, locuri de munca sigure si bine platite. Totodata, au convenit asupra faptului ca autoritatile, scoala si societatea au fiecare un rol esential in asigurarea succesului acestui tip de invatamant.

Prefectul judetului a afirmat ca Institutia pe care o conduce colaboreaza cu Consulatul General al Republicii Germania la Sibiu, in ceea ce priveste invatamantul profesional dual si ca incurajeaza orice actiuni de promovare a acestui sistem educational.

La final, delegatia a vizitat un atelier-scoala din cadrul liceului, dotat cu echipamente de ultima generatie, destinat tinerilor care invata sistemul de operare pe masinile cu comanda numerica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *