Vladimir Putin incheie anul 2016 fara pagube vizibile
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, incheie fara pierderi vizibile cel mai nefast an al sau din punctul de vedere al relatiilor cu Occidentul si cu speranta ca sosirea magnatului Donald Trump la Casa Alba va aduce cu sine o imbunatatire a dialogului dintre Moscova si Washington, este de parere Agerpres.
In 2016, liderul de la Kremlin a trebuit sa faca fata nu doar extinderii sanctiunilor impotriva tarii sale pentru rolul Moscovei in criza ucraineana, ci si acuzatiilor de crime de razboi in Siria, unde Rusia sprijina regimul presedintelui Bashar al-Assad. Si, ca si cum n-ar fi fost de ajuns, de la Washington s-au inmultit acuzatiile cu privire la implicarea Rusiei – cu tot cu atacuri cibernetice – in campania prezidentiala din SUA in favoarea lui Donald Trump, a carui alegere ca presedinte ar fi convenit intereselor Moscovei.
Reactia Casei Albe nu s-a lasat asteptata: a ordonat planificarea unui atac cibernetic de mare anvergura impotriva Rusiei, care va fi lansat atunci cand se va considera oportun, au dezvaluit surse din serviciile secrete americane, citate de EFE. Totusi, apropierea incheierii mandatului lui Barack Obama face ca amenintarea sa nu mai para chiar atat de demna de luat in serios, iar Moscova a subliniat ca asteapta ca, odata cu venirea unui nou presedinte la Casa Alba, sa se imbunatateasca dialogul dintre ambele tari, cu toate ca autoritatile ruse insista ca acest proces nu va fi nici usor, nici rapid.
O dovada elocventa a starii de spirit a clasei politice ruse au reprezentat-o aplauzele cu care Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului rus) a primit vestea victoriei lui Trump. Unii deputati, precum liderul Partidului Liberal Democrat (ultranationalist), Vladimir Jirinovski, au sarbatorit cu sampanie triumful electoral al controversatului miliardar american.
Si asta deoarece la Moscova se crede ca Trump isi va concentra eforturile in principal asupra politicii interne a SUA, ceea ce s-ar putea traduce in beneficii pentru Rusia pe plan international. Dupa euforia initiala provocata de victoria candidatului republican, Kremlinul a facut apel la prudenta si la rabdare, pentru a vedea mai intai cum va arata echipa pe care si-o va forma noul lider de la Casa Alba.
Pe plan intern, dificultatile economice, provocate de caderea preturilor la titei si de sanctiunile occidentale, nu par sa-i afecteze popularitatea lui Putin. Potrivit unui studiu recent al Ministerului Economiei din Rusia, care avertizeaza ca sanctiunile occidentale vor fi de lunga durata, tara trebuie sa se pregateasca pentru 20 de ani de stagnare economica.
„Sistemul nostru macroeconomic seamana cu un bolnav care a facut infarct”, a declarat Serghei Glaziev, consilier al lui Putin. Cu toate acestea, sprijinul de care se bucura Putin in tara continua sa se situeze la cote la care oamenii politici occidentali nici macar nu viseaza: in jur de 70%, potrivit diferitelor sondaje.
Scandaluri precum arestarea, in noiembrie, a fostului ministru al economiei, Aleksei Uliukaiev, acuzat de extorsiune si de acceptarea unei mite in valoare de doua milioane de dolari, nu afecteaza deloc popularitatea presedintelui rus, care este in imaginarul popular deasupra binelui si al raului, comenteaza EFE. Avocatii fostului ministru sustin nevinovatia clientului lor si spun ca arestarea acestuia s-a facut cu incalcarea legislatiei in vigoare. In cercurile opozitiei, cazul Uliukaiev este vazut ca o dovada a acutizarii luptei intre diferitele grupuri de putere aflate in apropierea liderului de la Kremlin, in conditiile in care in 2017 va incepe campania pentru alegerile prezidentiale care vor avea loc la inceputul lui 2018.
Cu toate ca Putin nu a anuntat deocamdata daca vizeaza un nou mandat de sase ani, analistii pornesc de la premisa ca actualul sef al statului va candida din nou, ceea ce i-ar permite sa ramana la putere pana in 2024. Dar nu este clar daca presedintele rus va alege sa continue cu aceiasi tovarasi de drum sau se va decide pentru o innoire a echipei sale, lucru care, evident, adauga o nota de nervozitate in cercul sau de apropiati. Moldova, unde Craciunul este sarbatorit pe rit vechi, peste doua saptamani.