Zece autobuze electrice au intrat in circulatie la Cluj-Napoca
La Cluj-Napoca au fost puse ieri in circulatie 10 dintre cele 11 autobuze electrice achizitionate prin Programul de cooperare elvetiano-roman. Al 11-lea autobuz va sosi la Cluj-Napoca in cursul saptamanii viitoare.
Noile autobuze au fost puse in circulatie in prezenta primarului Emil Boc, a Ambasadorului Elvetiei in Romania, Excelenta Sa Dl. Urs Herren, a Dl. Arkadiusz Michonski – Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Poloniei in Romania, a Dl. Eleodor Mandres – Secretar de Stat al Ministerului Finantelor si a Dl. Liviu Neag, directorul CTP Cluj-Napoca.
„Astazi, pentru prima data in Romania, punem in circulatie autobuze electrice, prin Programul de cooperare elvetiano-roman. De aceea, in primul rand doresc sa multumesc cetateanului elvetian pentru suportul financiar pe care l-a acordat acestui proiect. Fara suportul contribuabilului elvetian, acest proiect nu ar fi fost pus in practica. In al doilea rand, vreau sa multumesc cetateanului clujean deoarece partea de cofinantare de 15% vine de la bugetul local. Vreau sa multumesc si Ministerului Finantelor pentru suportul constant in implementarea acestui proiect. Nu in ultimul rand, apreciez calitatea autobuzelor oferite de constructorul acestora, firma Polaris din Polonia si dotarea lor cu tehnologie de ultima generatie. Acest proiect este posibil pentru ca Romania este membra a Uniunii Europene. De aceea, cred ca este foarte important sa subliniem de fiecare data importanta faptului ca suntem membri UE. Semnalul pe care il da Clujul astazi, acest oras care se remarca, credem noi, prin calitatea vietii, este unul foarte clar – directia de evolutie este spre transportul public nepoluant. Sanatatea fiecaruia dintre noi este foarte importanta. Din aceasta perspectiva, schimbarea flotei de transport public spre una nepoluanta reprezinta o prioritate in municipiul Cluj-Napoca. Obiectivul nostru este ca dupa anul 2025 intreaga flota de transport public din oras sa fie una nepoluanta”, a declarat primarul Emil Boc.
„Este o bucurie sa ma aflu astazi aici la evenimentul de punere in circulatie a acestor autobuze electrice. Va spun sincer ca locuitorii orasului meu natal din Elvetia ar fi foarte bucurosi sa aiba astfel de autobuze cu dotari atat de performante. Cel mai important scop al acestui proiect a fost reducerea consumului de energie si introducerea unui sistem de transport prietenos cu mediul”, a precizat Dl. Urs Herren, ambsadorul Confederatiei Elvetiene in Romania.
Cele 10 autobuze au fost livrate, dupa ce in luna august 2017, Primaria Municipiului Cluj-Napoca a semnat cu furnizorul SOLARIS Bus&Coach, un acord cadru pentru livrarea a 41 de autobuze electrice cu actionare complet electrica.
Valoarea celor 11 autobuze electrice este de 26.121.980,83 lei (fara TVA), iar ele vor circula pe liniile: 27, 28, 30 si 32.
Vehiculele au o capacitate de 78 de locuri si o autonomie de 105 kilometri, sunt dotate cu wi-fi, camere video de supraveghere, aer conditionat si podea joasa pentru persoanele cu dizabilitati.
De asemenea, proiectul a presupus construirea a 3 statii de incarcare rapida (la cele 2 capete ale liniei 30, 1 statie – Autobaza Grigorescu, 1 statie – Autobaza IRA si 1 statie – depoul de reparatii str Al. Vaida Voevod) si a 11 statii de incarcare lenta (5 statii Autobaza Grigorescu, 5 statii Autobaza IRA si 1 statie depoul de reparatii din str. Al. Vaida Voevod).
Statia de incarcare rapida pe timpul zilei, cu ajutorul unui sistem tip pantograf face posibila incarcarea in 10 minute.
Statia de incarcare lenta pe timpul noptii este compusa dintr-un echipament care asigura cuplarea autobuzului la reteaua de joasa tensiune (timpul de incarcare este de 6 ore).